İSRAİL’DEN GAZZE’NİN KUZEYİNDE “SAVAŞI” TAMAMLADIK SİNYALİ

0

İSRAİL’DEN GAZZE’NİN KUZEYİNDE “SAVAŞI” TAMAMLADIK SİNYALİ

İsrail Ordusu sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari 6 Ocak günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde elde ettikleri sonucu “başarı” olarak tanımladı ve bunu derinleştirmeye devam edeceklerini, sınırdaki savunmayı güçlendireceklerini ve Gazze’nin merkezi ve güneyine odaklanacaklarını bildirdi.

İsrail Ordusu sözcüsünün bu açıklaması, ajanslar ve uzmanlar tarafından Gazze’nin kuzeyinde çatışmaları tamamladıkları şeklinde değerlendirildi.

Açıklamanın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bölge ülkelerinde temaslar yaptığı sırada gelmesi de dikkat çekti. Blinken bölgeye gitmeden önce Türkiye’de de temaslar yapmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmüştü.

İsrail Ordusu son haftalarda Gazze’nin kuzeyindeki saldırılarını azaltıyor, bölgenin güneyine yönelik saldırılarını ise artırıyordu. Bu durum, 2 milyon 300 bin kişinin yaşadığı Gazze şeridinde sivilleri çok dar bir alana sıkıştırmış, insani kriz baş göstermişti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısının ardından İsrail Ordusu havadan, denizden ve karadan Gazze’ye ağır bir saldırı başlatmıştı. Özellikle ağır hava bombardımanında sivil binalar hedef alınmıştı. Gazze’deki Hamas yönetiminin verilerine göre, İsrail’in saldırılarında 22,700 Filistinli can verdi. Hamas’a göre ölenlerin 3’te 2’si kadınlar ve çocuklar. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 58,00’den fazla kişi de yaralandı.