400’E YAKIN YOLCU YANAN UÇAKTAN KISA SÜREDE NASIL TAHLİYE EDİLDİ? 

0

400’E YAKIN YOLCU YANAN UÇAKTAN KISA SÜREDE NASIL TAHLİYE EDİLDİ? 

Japonya’da Tokyo Haneda Havalimanı’nda iki uçağın çarpıştığı olayın ardından alev alev yanmakta olan Airbus A-350’den 400’ yakın yolcu ve mürettebatın ciddi yaralanma olmadan 5 dakika civarında bir sürede nasıl tahliye edildiği de gündeme geldi.

Kusursuz tahliye, pek çok havacılık uzmanını hayrete düşürdü. Japon Havayolları JAL’ın uçuş ekibi, küresel havacılık güvenliği camiasından övgü topluyor.

Japonya’da 2 Aralık Salı günü Sapporo’dan havalanan Japon Havayolları’na ait Airbus A-350 tipi yolcu uçağı, içindeki 379 kişiyle Tokyo Haneda Havalimanı’na iniş yaptıktan hemen sonra pistte bulunan Japon Sahil Güvenlik uçağına çarpıp alev topuna dönüşmüştü. Olayda sahil güvenlik uçağındaki 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Tahliye sırasında uçağın içinden çekilen görüntü. Bir hostes talimatlar veriliyor. En azından karenin içinde kimse ayakta değil!

“İYİ HUYLU” YOLCULAR

Güvenlik uzmanları, başarılı tahliyede en önemli faktörün yolcuların el bagajlarını veya eşyalarını almadan uçaktan çıkmaları olduğunu belirtiyorlar. Bu da yolcuların, mürettebatın tahliye talimatlarına büyük bir disiplinle uydukları anlamına geliyor. Havacılık uzmanları yolcuların “iyi huylu, olgun” davranışlarının da takdir edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Ayrıca panik yapmamak, çıkış kapılarına yığılmamak ve izdiham oluşturmamak da diğer önemli faktörler. Uçak tahliye edilirken çekilen görüntülerde bir çocuğun birkaç kez “çabuk uçağı boşaltalım” bağırışı dışında bir panik havası olmadığı görülüyor.

Mürettebatın iyi eğitilmesi kusursuz tahliyede en önemli faktörlerlerden birisi. Japon Havayolları JAL’da kabin görevlisi olarak çalışmış kişiler, acil tahliye konusunda her türlü senaryonun ele alındığı çok sıkı eğitimlerden geçtiklerini belirttiler.

Yolcular kabin içinden görülen bu duruma rağmen panik yapmadan, talimatları dinleyerek uçağı boşalttılar.

ALEVLER DIŞINDA DİĞER OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN KUSURSUZ TAHLİYE

Kusursuz tahliyenin, uçağın durumunda tahliyeyi güçleştirecek başka olumsuzluklara rağmen gerçekleştirildiği de vurgulanmakta. Bunlardan biri tahliye sırasında uçağın burnunun aşağıda olması ve bunun yolcuların hareketlerini zorlaştırılması.

Ayrıca yine uçağın durumu nedeniyle tahliye için kullanılan 3 yanmaz kaydırağı pozisyonlarının elverişli olmadığına dikkat çekiliyor. Kayma açısının çok dik olmasının sorun yaratma olasılığı vurgulanıyor.

Bir başka sıkıntı da uçak yanmakta olduğundan kabin içi anons sisteminin çalışmamasıydı. Mürettebat talimatları megafonla veya bağırarak verdiler.

Uluslararası sivil havacılık kurallarına göre, hava yollarının yeni mürettebat personelinin göreve başlamadan önce 3 hafta tahliye ve kurtarma eğitiminden geçmesi gerekiyor ve bu eğitimler her yıl yeni gelişmeler ve senaryolar da gözetilerek tekrarlanıyor. Tatbikatlara kabin mürettebatının yanı sıra onarım ekiplerinin de katılması öngörülüyor

Japonya’daki olayda, bir yolcuda morluklar oluştu; 3 yolcu da fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle tıbbi muayane talep etti.