ABD’li bilim insanları kaşıma dürtüsünden staphylococcus aureus’un sorumlu olduğunu buldu

0

ABD’li bilim insanları kaşıma dürtüsünden staphylococcus aureus’un sorumlu olduğunu buldu

Halihazırda mevcut olan bir tedavinin kremaya dönüştürülebileceğini umuyorlar

Bilim insanları egzamanın kaşıntısını gidermeye çalışırken tıbbi bir atılımın eşiğinde olabilirler.

Ancak, Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, aşırı kaşınma arzusunu tetikleyen sürecin, tıbbi olarak atopik dermatit olarak bilinen egzamanın kendisinden ayrı olduğunu keşfettiler.

Bilim insanları, sorumlu bakterinin deri bakterilerinin yaygın bir türü olan staphylococcus aureus olduğunu belirlediler.

Halihazırda mevcut olan bir tedavinin (vorapaxar) küçük bir değişiklikle egzamanın kısır döngüsünü kırmaya yardımcı olabileceğine inanıyorlar.

Araştırmada uzmanlar, 13 egzamalı kişi ve 14 ‘sağlıklı katılımcı’nın her iki kolundan da deri örneği aldı. Daha sonra fareleri staphylococcus aureus’a maruz bıraktılar; bu da farelerde, birkaç gün içinde kötüleşen ve cilt hasarına yol açan yoğun bir kaşıntı oluşmasına neden oldu. Ekip, kaşıntıdan hangi enzimlerin sorumlu olduğunu bulmak için staphylococcus aureus mikrobunun farklı versiyonlarını değiştirdi. Bir eleme süreci sonucunda, V8 proteaz enziminin sorumlu olduğunu keşfettiler.

Hücre Hücre dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bu enzimin deride bulunan sinir hücreleriyle doğrudan etkileşime girerek hücrelere bir sinyal gönderdiğini bunun da beyindeki kaşıma dürtüsünü tetikliyor.

Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Liwen Deng, The Sunday Times’ye şunları söyledi: ‘ [sinir] reseptörü ve farelerde kaşıntıyı azaltır. Gerçekten etkili olduğunu gördük.’

Harvard Tıp Fakültesi immünoloji doçenti Isaac Chiu şunu ekledi: ‘Bu ilaçlar pıhtılaşmada rol oynayan trombositlerin üzerindeki reseptörleri bloke ediyor.