İstanbul’da hava kirliliği kalp sağlığını tehdit edecek düzeyde

0

İstanbul’da hava kirliliği kalp sağlığını tehdit edecek düzeyde

İstanbul’un en yoğun ilçelerinde hava kirliliğinin önemli ölçüde arttığı belirlendi. Kirlilik yalnızca ekosistemi değil, insan sağlığını da tehdit ediyor.

İstanbul‘da hava kirliliği, kış aylarının gelmesiyle birlikte ciddi bir artış gösterdi. Uzmanlar, özellikle Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane bölgelerinde hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, şehirleşmenin, artan araç sayısının ve sanayi tesislerinin hava kalitesi ve kirliliği üzerinde etkili olduğunu vurguluyor:

“Şehirleşme ve şehirdeki araç sayısı arttıkça, sanayi tesisleri arttıkça, kömür gibi fosil yakıtlar kullanıldıkça, meteorolojik şartlara bağlı olarak hava kirliliği oranı değişkenlik arz ediyor. Şehirlerde daha çok araçlardan çıkan azot kirliliği ve tozlar, insan sağlığı başta olmak üzere tüm ekosistemde olumsuz yönde etkiler oluşturuyor. Kış döneminde ısınma kaynaklarının devreye girmesiyle hava kirliliği daha da artabilir. Günde belki 1-2 litre su içiyoruz, 1-2 kilo yemek yiyoruz ve yetişkin bir insan olarak günde ortalama 15 kilogram hava soluyoruz. Yediklerimizi, içtiklerimizi seçebiliyoruz ama maalesef soluduğumuz havayı yeterince seçemiyoruz.”

“Ölçüm istasyonu verileri hava kirliliğine dair fikir veriyor. İstanbul’daki toz oranı şu an 50 ila 100 arasında değişiyor. Bir metreküp havada yaklaşık 50 parçacıklı madde bulunur ve bulunduğunuz bölgede hava değeri 50’nin altındaysa, bu iyi bir sonuçtur. Ancak 50 ila 100 arası orta düzeydeki değerlere iyi diyemiyoruz. 100’den sonrası, özellikle hassas gruplar için zararlı hale geliyor.”
Yeşil Gazete