📽️ DÜŞÜNCELERİ YAZIYA DÖKEN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

0

📽️ DÜŞÜNCELERİ YAZIYA DÖKEN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, insanların düşüncelerinin yazıya dökülmesi teknolojisini bir adım daha öteye götürdüler. Bir bilgisayar ve beyindeki elektrik sinyallerini yakalayan başlıkla (EEG) düşünceleri yazıya çeviren sistem geliştirdiler.

ÖNCEKİ SİSTEMLER KULLANIŞSIZDI VEYA AMELİYAT GEREKİYORDU

Düşüncelerin yazıya dönüştürülmesi için geliştirilen önceki sistemler beyin içine elektrot yerleştirilmesini, ameliyat yapılmasını pahalı kullanımı çok zor olan MRI makinesini gerektiriyordu. Bir başka yöntemde ise göz bebekleriyle harflerin taranması gerekiyordu.

İŞİN SIRRI YAPAY ZEKADA

Yeni sistem, beyindeki elektriksel aktiviteyi ve sinyalleri yazıya döken, araştırmacıların DeWave adını verdikleri bir yapay zeka modeliyle çalışıyor. DeWave adlı yapay zeka modeli büyük miktardaki EEG verisini işleyip sinyalleri kelimelere ve cümlelere çeviriyor.

Sydney Teknoloji Üniversitesinin, web sitesinde yayımlanan haberde yapılan bir deneyin videosu da yayımlandı.

Videoda denek karşıdan kendisine gösterilen metni içinden sessizce okuyor, sistem de bu düşünceleri yazıyla ve yapay seslendirmeyle ekrana getiriyor.

Üniversitenin araştırması 29 katılımcıyla gerçekleştirildi ve sistem hepsinde çalıştı. Ancak sistem fiillerde çok becerikli olsa da isimlerde biraz zorlanıyor. İsimler söz konusu olduğunda kesin çeviriler yerine eşanlamlı çiftlere doğru bir eğilim görülüyor. Örneğin denek “yazar” diye düşündüğünde sistem bunu “adam” olarak deşifre edebiliyor. Yine de yapay zeka her çalışmasında öğrenerek isimler söz konusu olduğunda düşünceleri daha iyi deşifre ediyor.