KÖPEKBALIKLARININ BAŞINA GELENLER…

0

KÖPEKBALIKLARININ BAŞINA GELENLER…

Şu internet ortamında neler oluyor neler? Dünyanın en ücra köşesinde olan bir olay anında tüm kıtaları dolaşıveriyor.

Televizyonlarda belgesellerin kahramanı olan köpek balığı sanal dünyanın de kralı oldu.

“Baby shark”…

‘Bebek köpekbalığı doo doo doot doo’ diye bir şarkı dünyayı sardı. Sözlerinin pek bir anlamı yok.

‘Baba köpekbalığı, anne köpekbalığı’ deyip gidiyor. Cübbeli hocanın ‘yala beni, yut beni’ sözleri daha anlamlı yani!

Şarkı Youtube platformuna 18 Haziran 2016 tarihinde yüklenmiş, 10 milyarı aşkın izlenmeye sahip. Kabaca bir hesapla video günlük ortalama beş milyon kez izleniyor.

Köpekbalıklarının yalayıp yutması insanları hep korkutmuştur.

Köpekbalıklarını ‘star’ yapan dahi yönetmen Steven Spielberg olmuştur. 70’li yıllardaki ‘Jaws’ sinema tarihinin en önemli yapıtlarındandır. İnsanlar hala ‘Jaws’ adını duyunca denizden uzaklaşır.

Dünyada köpekbalıkları kadar belgesellere malzeme olan bir canlı türü yoktur. Köpekbalıkları göç yolları, şusu busu, elbette özellikle keskin dişleriyle belgesellerin soğukkanlı kahramanlarıdır.

Köpekbalığı yüzgeçleri su üstünde veya avının peşinde sessiz ve derinden sinsice giderken peşinde bir kamera ordusunun olduğunun artık farkındadır. Keskin diş, kameralar karşısında çaresizdir. Özel hayatını delik deşik eden kameralara diş geçiremez. ”Hayatımı madara ettiniz ulan” diyerek kaderini kabullenir. Derin sularda salınırken veya su yüzeyindeki avı etrafında çember çizerken poz vermeyi öğrenmişlerdir bazıları.

Bunu nereden mi çıkarıyorum? Bir Amerikan belgeselinde izledim. Aynı koyda neredeyse 20 yıldır köpekbalığı sürüsü çeken ekip, artık keskin dişlerle akraba olmuştur. Köpekbalıkları yılın belirli döneminde sualtına dalan ekibi dört gözle bekler olmuş! Köpekbalıkları onların suya dalmasına göre bir davranış biçimi geliştirmişler. Yani ekip suya dala çıka, keskin dişleri canavarlıktan çıkarmış. Onları adeta Yunus haline getirip karakterlerini bozmuş. Kameralar canavarları Televole kahramanına dönüştürürken yozlaştırmış, sırnaşıklar sürüsü haline getirmiş.

Her televizyon kahramanını çıkartır.

Günlük, aylık, yıllık kahramanlar silinip giderler. Köpekbalıkları ise kalıcılık kontratını imzalamış canlılardır. Kameralar her ne kadar kişiliklerini bozsa da DNA yine de sağlam yani. Dünyada 300 türü olan bu canlı, daha çok yüzgeci ve karaciğeri için avlanır. Peki; ne işe yarar biliyor musunuz?

Dünyanın en hoş kokulu parfümleri köpekbalığı yüzgeci ve karaciğerinden çıkar.

Ülkemizde köpek balığın türleri var ve hiç biri tehlikeli değil. Sayıları gittikçe azalıyor. Ağlara takılan iri köpek balıkları da başka denizlerden kaçak olarak gelmiştir ve balıkçı tezgahlarında gösteriş amacıyla sergilenir, bir dönem eti kansere iyi geliyor balonuyla çok avlandı. Ülkemizde nesli tükenmekte olan deniz canlısıdır.

Yine de siz; köpekbalığına hamsi muamelesi yapmayın, Sonunuz kötü olur…

Cengiz ERDİL/Gazeteci

 

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 8 Mayıs 2022

Yazarın Tüm Yazıları

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here