AH ŞU DİNOZORLAR! DAHA AZ YAŞAMAMIZ ONLARIN YÜZÜNDEN OLABİLİR

0

AH ŞU DİNOZORLAR! DAHA AZ YAŞAMAMIZ ONLARIN YÜZÜNDEN OLABİLİR

Oğuz HAKSEVER

Bir bilimsel çalışma memelilerin dinozorlar yüzünden görece kısa ömürlü olarak evrim geçirdiklerini savundu.

Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nin tanınmış bilim insanlarından Professor João Pedro de Magalhães’in BioEssays adlı bilimsel dergide yayımlanan hipotezine göre, 100 milyon yıl önce dinozorlar dünyaya hakimken o dönemlerde memeliler üzerinde ciddi baskı oluşturuyorlardı. Memeliler erken dönemde yani dinozorlar çağında besin zincirinin en altındaydı. Bu nedenle varlıklarını sürdürebilmek amacıyla hızlı üremeye yönelik olarak evrim geçirdiler ve bu genetik özellik insanlara da aktarıldı. Hipotezin sahibi Professor João Pedro de Magalhães, “Bu uzun evrimsel baskı döneminin biz insanların yaşlanma biçimi üzerinde bir etkisi olduğu görüşünü savunuyorum” diyor.

SÜRÜNGENLER ORGAN YENİLERKEN BİZDE BU ÖZELLİK YOK

Profesör Magalhães’e göre Mezozoik Çağ denilen o dönemde memeliler, hızlı üreme konusunda dinozorların sürekli baskısı altında kaldı. Sonuçta doku yenilenmesi ve DNA onarımı gibi uzun yaşamla ilgili genlerin evrimi gerçekleşmedi; evrimde ağırlık hızlı üremeye verildi. İnsanların ve diğer memelilerin sürüngenlerden daha hızlı yaşlanması, örneğin timsahların dişlerinin sürekli yenilenmesi, bazı sürüngenlerin kopan organlarının yeniden gelişmesi bu sürece dayanak olarak gösterildi. Professor João Pedro de Magalhães, “İnsanlar en uzun yaşayan hayvanlar arasında ama çok daha yavaş yaşlanma süreci ve minimal yaşlanma belirtileri sergileyen birçok sürüngen ve diğer türler de var” diyor.


ÇALIŞMA VE HİPOTEZ ÖMRÜ UZATMAK İÇİN ÖNEMLİ

Birmingham Üniversitesi profesörünün çalışması milyonlarca yıldan bu yana süregelen yaşlanma biçimine dair daha fazla bilgiye ışık tutabilir. Yaşlanmayla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak bunama, felç gibi yaşlanmada görülen hastalıklara karşı macadeleye katkı sağlayabilir.