Araştırma: Y ve Z Kuşağı kadınları sağlık söz konusu olduğunda tarihi zorluklarla karşı karşıya

0

Araştırma: Y ve Z Kuşağı kadınları sağlık söz konusu olduğunda tarihi zorluklarla karşı karşıya

Belirtilen faktörler arasında pandemi ve zararlı sosyal medya içeriği önde geliyor.

ABD Nüfus Referans Bürosu tarafından yayınlanan bir rapora göre, 1960’lardan bu yana kadın sağlığında kaydedilen ilerleme geriliyor; Y kuşağı ve Z kuşağı kadınları, anneleri veya büyükanneleriyle karşılaştırıldığında fiziksel sağlıkları ve güvenlikleri açısından daha yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.

20’li yaşlarındaki ve 30’lu yaşların başındaki kadınların nesiller boyunca nasıl ilerlediğini inceleyen Araştırma, 1981’den sonra doğan kadınların intihar, doğum sırasında ölüm ve öldürülme riskinin önceki nesillerdeki genç kadınlara göre daha yüksek olduğunu buldu.

ABD, abc NEWS’teki habere göre, rapor, bulguların genç nesil kadınların ebeveynlerine göre daha iyi eğitim fırsatlarına ve daha yüksek ücrete erişme olasılıklarının daha yüksek olduğu bir dönemde bile ortaya çıktığına işaret ediyor.

Y kuşağı ve Z kuşağı kadınlarının daha fazla mücadele etmesinin nedenleri olarak, zararlı sosyal medya içeriğinin yükselişi, COVID-19 salgınının kalıcı etkileri, artan siyasi bölünmeler ve enflasyon gösterildi.

Ayrıca, devletin kürtaj kısıtlamaları da dahil olmak üzere genç kadınların üreme sağlığına erişimine yönelik kısıtlamaları da suçlandı.

Nüfus Referans Bürosu ABD programlarından sorumlu başkan yardımcısı Diana Elliott; “Artan intihar ve cinayet oranları ve güvenli kürtaj gibi sağlık hizmetlerine erişim eksikliği, önceki nesil kadınların, özellikle de siyahi kadınların yaşadığı sağlık ve güvenlik kazanımlarını tersine çevirme etkisine sahip” dedi.

Yeni raporun en şaşırtıcı bulgularından biri de intihar oranlarının geçmiş kuşaklara göre artması. Örneğin 1960’lı ve 1970’li yıllarda baby boomers gençken intihar oranı 100.000’de 3 kızdı. Rapora göre artık Z kuşağı genç kızları 100.000’de 5 gibi benzeri görülmemiş bir oran yaşıyor.

Analiz, doğum sırasındaki ölümlerin de arttığını ortaya çıkardı. Y kuşağı kadınları arasında anne ölüm oranı, 100.000 kişi başına yaklaşık 30 ölüm iken, sadece on yıl önce 100.000 kişi başına 19 anne ölümü vardı.

Rapor, Y kuşağını 1981 ile 1999 yılları arasında, Z kuşağını ise 2000 ve sonrası doğanlar olarak işaretliyor.