”Öteki Türkiye’ dolarlarla oynuyor !

0

Zeynep Nurten UZER ;Öteki Türkiye’ dolarlarla oynuyor !

Eski banka müdiresi sanığın çoğu futbol dünyasından ünlüleri milyonlarca dolar dolandırdığı iddiası ile ihtişamlı hayatlarını gözler önüne seren sosyal medya fenomenlerinin kara para aklamakla suçlanması ülkede herkesin gündemine oturdu.

Bir yanda yüzde 200 kar veren “fon’ yalanına inanılarak saadet zincirine koşa koşa verilen milyonlarca doların haberleri diğer yanda saçlara bigudi gibi sarılan dolarlarla ‘enerciii’ diye bağıranların, kilolarca külçe altınlara doymayanların haberleri…

Öte yanda ise emekli ve çalışanların aylıklarına yılbaşından itibaren yapılması beklenen birkaç bin liralık zamma ilişkin haberler.

-Hala geçerli-

Bunlar 2000’lerde sık sık kullandığımız  ‘Öteki Türkiye’ kavramının hala geçerli olduğunu gösteriyor. Gazeteci Serdar Turgut’un vatandaşların gelirleri ve yaşamları arasındaki uçurumu anlatmak için ortaya attığı bu kavram kitaplara, filmlere konu olmuştu.

Elbette yaptıkları işe göre herkesin farklı geliri ve serveti olması normal. Tabii yasal çerçevede olmak kaydıyla.

Ama düşündüren şu ki; kimisi ay sonunu nasıl getireceğini hesaplarken kimisi kısa sürede milyon dolarlarını kaça katlayacağının hesabı içindeymiş.

Kimisi geçim derdinden arkadaşından borç para  veya banka kredisi ararken kimisi saadet zincirinden elde edeceği yüksek kar hevesiyle ondan bundan milyon dolarları borç alırmış.

-Dekontumsu belgeler-

Tutuklu eski banka şube müdürü Seçil Erzan’ın borsada battıktan sonra şahsi zararını gidermek için 11 yıl önce kurduğu saadet zincirinin nihayet patlamasıyla para kaptırdıkları ortaya çıkan ünlülerin hangi kaynağın bu kadar yüksek kar verebileceğini sorgulamadan milyonlarca dolarlarını adeta bankacılık sistemini by pass ederek teslim etmesi akıllara durgunluk veriyor.

Gelişmeleri izlerken acaba bu olayın faili başka kimler, soruşturma bankaya da uzanacak mı, Fatih Terim olayın neresinde, kayıp dolarlar nerede gibi hararetli tartışmalar yaşansa da vatandaşı ilgilendiren ise bu paraların sorumluluğu bankada kalırsa dönüp dolaşıp bunun halkın sırtına binecek olması.

-Kayıp 25 milyon dolar-

11 yılda toplam 43.9 milyon dolar ve 15 milyon liranın girdiği saadet zincirinde sonuçta yaklaşık 25 milyon dolar kayıp. Anlaşılıyor ki, eğer banka yurt dışına taşındığı iddiası ağır basan bu miktar parayı sahiplerine ödemek zorunda kalırsa nihayetinde devlete ödeyeceği vergiden düşecek, dolayısıyla bu yük vatandaşın sırtına binecek.

Birileri hileyle çevresindeki kişilerden milyon dolarları toplarken, birileri akıl almaz biçimde milyon dolarları ikiye üçe katlayacağına heveslenip dolandırılırken yine birileri kaynağı şüpheli gelirle ‘şampiyonlar ligi’ ne girerken olan maaşını kuruşla hesaplayan sade vatandaşa olacak.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 1 Aralık 2023

Yazarın Tüm Yazıları