Samanyolu’nda mükemmel senkronizasyona sahip altı gezegenli güneş sistemi bulundu

0

Samanyolu’nda mükemmel senkronizasyona sahip altı gezegenli güneş sistemi bulundu

Bu, orkestra gibi hareket eden gezegenlere sahip nadir bir güneş sistemi…

Gökbilimciler, Sisteme, milyarlarca yıl önce doğduklarından bu yana dış güçlerin dokunmadığını açıkladı.

Dün açıklanan bulgu, Samanyolu galaksisindeki güneş sistemlerinin nasıl ortaya çıktığını keşfe yardımcı olabilir.

Sonuçları Nature dergisinde yayınlayan uluslararası bir ekibin parçası olan Cenevre Üniversitesi’nden Adrien Leleu, “HD 110067 olarak bilinen bu yıldızın daha da fazla gezegeni olabilir.

Şu ana kadar bulunan altı tanesi Dünya’nın kabaca iki ila üç katı büyüklüğünde, ancak yoğunlukları kendi güneş sistemimizdeki gaz devlerine daha yakın.

Yörüngeleri dokuz ila 54 gün arasında değişiyor, bu da onları yıldızlarına Venüs’ün güneşe olduğundan daha yakın hale getiriyor ve onları aşırı derecede sıcak yapıyor.” bilgisini verdi.

Bilim insanlarına göre gaz gezegenleri olarak kaya, metal veya buzdan yapılmış, kalın hidrojen katmanlarıyla çevrelenmiş katı çekirdeklere sahip olduklarına inanılıyor. Atmosferlerinde ne olduğunu belirlemek için daha fazla gözlem yapılması gerekiyor.

Bilim adamları, bu güneş sisteminin benzersiz olduğunu çünkü altı gezegenin tamamının mükemmel bir şekilde senkronize edilmiş bir senfoniye benzer şekilde hareket ettiğini söyledi. Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’nden ortak yazar Enric Palle, teknik açıdan bunun “kesin, çok düzenli” rezonans olarak bilindiğini söyledi.

NASA tarafından sağlanan bu görüntü, bir sanatçının Tess teleskopunun çizimini göstermektedir. (AP)

En içteki gezegen, en yakın komşusuna göre her iki yörünge için üç tur tamamlar. İkinci ve üçüncü en yakın gezegenler ile üçüncü ve dördüncü en yakın gezegenler için de durum aynıdır.

En dıştaki iki gezegen bir yörüngeyi 41 ve 54,7 günde tamamlıyor, bu da her üç gezegen için dört yörünge anlamına geliyor. Bu arada en içteki gezegen, tam olarak en dıştakinin bir turu tamamladığı sürede altı yörüngeyi tamamlıyor.

abc NEWS