Yapay zeka yardımıyla ölmüş babasının genlerine sahip bir robot yaratmak istiyor.

0

Yapay zeka yardımıyla ölmüş babasının genlerine sahip bir robot yaratmak istiyor.

İnsanlar ölüleri ‘hayata döndürmek’ için yapay zekalı sohbet robotlarını kullanıyor

ABD’li mucit Ray Kurzweil, geliştirdiği sistem sayesinde ölen akrabaları ile yapay zeka aracılığıyla sohbet ediyor.

Yapay zeka konusunda son dönemde birçok gelişme yaşanmasına karşın, ABD’li mucit ve fütürist Kurzweil’in  geliştirdiği yapay zeka sistemi birçok kişiyi hem şaşırtıyor hem de ürkütüyor.

Kurzweil, 22 yaşındayken ölen babasını yapay zekayı kullanarak ‘geri getirmeye’ çalışıyor.

SPUTNİK ‘te yer alan habere göre,  Kurzweil’in yapay zekayla alakalı girişimleri yaklaşık 10 yıl önce  başladı. Kurzweil, babasının bir ‘replikasını’ yaratmak için babasının  mektuplarını, denemelerini ve müzik bestelerini yapay zekaya işlemeye başladı. Böylece bir kişilik üreten ve babası hakkında daha birçok detayı işleyen Kurzweil, verdiği bilgiler ardından sohbet robotu oluşturdu.

Bu robotu babası gibi davranması için tasarlayan Kurzweil, geliştirmelerden sonra robotun, aynı onun babası gibi cevaplar verdiğini başardığını söyledi.

Medyada konuşan Kurzweil, “Aslında onunla bir konuşma gerçekleştirdim. Yani, en azından onunla konuşuyormuşum gibi hissettirdi”  açıklamasında bulundu.

Ancak mucitin planları bununla sınırlı değil. Kuzweil, bir gün nanoteknolojiyi ve babasının gömülü kemiklerinden alınan DNA’yı kullanarak babasını ‘robot şeklinde de olsa’ hayata döndürmeyi umuyor.

Mucit, yakın gelecekte bu tarz bir ‘baba robotun’ piyasaya sürülebileceği ve herkesin ölmüş akrabalarıyla konuşabileceğini söylüyor. Yeterli bilgiler işlenirse, böyle bir durum birçok kişi için gerçekleşebilir. “Bunun birçok kişi için karmaşık ve zor olabileceğini biliyorum ama isteyenler, potansiyel olarak ölen akrabalarıyla iletişim halinde kalabilecek” diyen mucit, 2045 yılına kadar insanların  beyinlerini makinelere bağlayabileceklerini de belirtiyor.

Babasını canlandırma konusunda ise oldukça ciddi olan Kurzweil, “Yapay zeka bazı nanobotlar gönderecek, mezardan biraz kemik veya diş alınacak. Böylece DNA elde edilmiş olacak ve sonra tüm bulgular bir araya getirilecek. Ayrıca benim beynimden ve onu hala hatırlayan herkesten bilgiler alınacak” diyerek böyle bir durumun gelecekte mümkün olacağına inandığını söylüyor.