BU DA BİR ANLAMDA ÜNLÜ İSİMLİ FON OLAYI: ODAĞINDA “CR7” CHRISTIANO RONALDO VAR

0

BU DA BİR ANLAMDA ÜNLÜ İSİMLİ FON OLAYI: ODAĞINDA “CR7” CHRISTIANO RONALDO VAR

Ünlü futbolcu Christiano Ronaldo kripto para kuruluşu Binance’ın reklamını yapması nedeniyle ABD’de toplu bir tazminat davasıyla karşı karşıya.

Davacılar, Christiano Ronaldo’nun onayına güvenerek yatırım yaptıklarını ve zarar ettiklerini iddia ediyorlar; 1 milyar doları aşan tazminat talep ediyorlar.

RONALDO ADIYLA KRİPTO PARA TOPLADILAR 

Kasım 2022’de Binance adlı kripto para kuruluşu, Ronaldo ile iş birliği yaparak “CR7” adındaki NFT koleksiyonunu duyurmuştu. Ronaldo da bu koleksiyonun kendisine desteklerinden dolayı hayranlarını ödüllendireceğini söylemişti. “CR7, Christiano Ronaldo’nun bir anlamda markası. Ad ve soyadının baş harfleriyle giydiği formanın numarasından oluşuyor.

NFT, kripto para birimiyle satın alınan dijital sahiplik sertifikası olarak tanımlanabilir. Alınıp satılanlar genellikle sanat alanındaki çalışmalar oluyor.

Binance’ın Christiano Ronaldo’nun tanıtımıyla duyurulan NFT koleksiyonu satışa çıktığında en ucuz “CR7” NFT‘si 77 dolardı. Bir yıl sonra fiyatı 1 dolara düştü.

ABD ADALET BAKANLIĞI KARA PARA SORUŞTURMASI YÜRÜTÜYOR

ABD Adalet Bakanlığı, Binance firmasından ceza ve hak kaybı olarak 4,3 milyar dolar talep etmişti. Bakanlık, Binance’ı; kullanıcıların küresel yaptırımları dolanmasına yardımcı olmakla suçlamıştı. Bir başka suçlama da teröristlerin kara para aklamasını kolaylaştırmaktı.

“CR7” adlı NFT koleksiyonundan zarar ettiklerini öne sürenler de bu gelişmenin ardından organize olarak toplu dava açmışlar “CR7”den yani Christiano Ronaldo’dan 1 milyar dolar tazminat talep etmişlerdi.

Ronaldo’nun Binance’dan ne kadar menfaat elde ettiğini açıklaması isteniyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu Başkanı, ünlülerin yaptıkları söz konusu tanıtımlar karşılığında ne kadar para aldıklarını açıklamalarının bir yasal zorunluluk olduğunu belirtiyor.

Bu arada Binance şirketinin genel müdürü Changpeng Zhao kara para aklama iddialarını kabul ederek firmadan istifa etmişti.