2024 güçlü güneş fırtınalarına sahne olacak. Dünyada, internet haftalar boyunca devre dışı kalabilir.

0

2024 güçlü güneş fırtınalarına sahne olacak. Dünyada, internet haftalar boyunca devre dışı kalabilir.

Dünya önümüzdeki yıl yoğun güneş fırtınaları tarafından bombalanacak: Bilim adamları, 2024’te ‘güneş enerjisi maksimumuna’ ulaşacağımızı tahmin ediyor – patlamalar dünyanın internetini haftalar boyunca devre dışı bırakacak kadar güçlü olabilir

Güneş, yaklaşık her 11 yılda bir, yüzeyinde birçok tuhaf karanlık noktanın ortaya çıktığı, ‘güneş maksimumu’ olarak bilinen süreçten geçer.

Bir araya gelerek takımadalara benzeyen bu ‘güneş lekeleri’,   yıldızımızın manyetik alanındaki büyük değişikliklerden kaynaklanıyor.

Ayrıca Dünya’ya şiddetli enerji patlamaları göndererek, potansiyel olarak uydulara zarar verebilecek ve interneti bozabilecek ‘güneş fırtınalarına’ neden oluyorlar .

Ne yazık ki yeni bir çalışma, bu solar maksimumun beklenenden daha erken, büyük olasılıkla 2024’ün başlarında gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.

Yeni çalışma, Hindistan’daki IISER Kalküta Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi’nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi tarafından yönetildi.

Nandi: “En yoğun fırtınalar bazen alçak Dünya yörüngesindeki uyduların yıkıcı yörünge bozulmasına neden olabilir ve iletişim ve navigasyon ağları gibi uydu tabanlı hizmetleri kesintiye uğratabilir.”

‘Ayrıca, yüksek enlem bölgelerinde bulunan elektrik güç şebekelerini tetikleyen jeomanyetik alanda da güçlü rahatsızlıklara neden olabilirler.

‘Elbette güzel auroralar da yaratıyorlar  , dolayısıyla 2024’ün aurora avcıları için iyi bir yıl olmasını bekleyebiliriz.’

Dr Nandi ve meslektaşları güneşin maksimumunu tespit etmenin yeni bir yolunu bulmayı başardılar, ancak bunu anlamak güneş sistemimizin hayat veren yıldızı hakkında bazı temel bilgileri gerektiriyor.

Yaklaşık her 11 yılda bir, güneşin manyetik alanı tamamen değişir, bu da kuzey ve güney kutuplarının yer değiştirmesi anlamına gelir.

Bilim insanları yeni bilgilerini kullanarak mevcut döngüdeki güneş enerjisi maksimumunun ne zaman zirveye ulaşacağını tam olarak tahmin etmek için uğraşıp 2024’ün başı olarak buldular.