KANSERLA STRES ARASINDAKİ İLİŞKİ BİLİMSEL OLARAK ORTAYA KONDU

0

KANSERLA STRES ARASINDAKİ İLİŞKİ BİLİMSEL OLARAK ORTAYA KONDU

New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan bir ekip, kronik stresin, nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin yapışkan ağlarının oluşumuna yol açtığını ve bunun kanser hücrelerinin dokuları istila etmesini kolaylaştırdığını buldu.

Araştırmalarını meme kanseri olan laboratuvar fareleri üzerinde gerçekleştirdiler.

Fareler stres altına alındığında kanserin yayılma riski iki ila dört kat arttı.

Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan araştırmacı Dr. Xue-Yan He şunları söyledi: ‘Stres, kanser hastalarında gerçekten kaçınamayacağımız bir şeydir.

‘Teşhis konulduğunda, hastalığınızı, sigortanızı veya ailenizi düşünmeden duramayacağınızı hayal edebilirsiniz. Bu nedenle stresin üzerimizde nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir.’

Farelerde göğüs tümörleri ve akciğerlerine yayılmış kanser vardı. Bir kontrol grubu ve stresli koşullar altına yerleştirilecek bir grup olarak ayrıldılar.

Çalışmalarında stresli fareler, sürekli parlak ışık altında olmak, eğik bir kafeste oturmak, yüksek ses duymak ve yiyecekten mahrum kalmak gibi stresli koşullar altına yerleştirilmeyen farelere kıyasla daha fazla tümör büyümesi ve akciğerlere yayılma gösterdi.

Araştırmanın ortak yazarlarından Dr Mikala Egeblad: ‘Bu hayvanlarda metastatik lezyonlarda bu korkutucu artışı gördüm. Metastazda dört kata kadar artış vardı.’ dedi.

Stres ayrıca T hücreleri ve doğal öldürücü (NK) hücreler gibi bağışıklık hücrelerinin sayısında bir azalmaya neden olurken, kan dolaşımından dolaşan ve tümörlere giren nötrofillerin sayısını da artırdı.

Ayrıca stres hormonu kortikosteronun kanserin yayılmasını teşvik ettiğini ve farelerin akciğerlerinde lezyonların oluşmasına neden olduğu bulundu

Ayrıca, tümör hücrelerinin istilasını teşvik eden ve normalde kanser büyümesini baskılayan T hücrelerinin azalmasına yol açan fibronektin adı verilen proteinin daha fazlasını biriktirdi.

Stresli farelerin kan dolaşımında dolaşan nötrofillerin sayısı da daha fazlaydı.

Nötrofiller, normalde bizi istilacı mikroorganizmalara karşı onları yakalayıp öldürerek koruyan NET’leri veya ağ benzeri DNA ve protein ağlarını serbest bırakır.

Stresin NET’lerin oluşumunu tetiklediğini doğrulamak için Dr. He ve diğer araştırmacılar üç test gerçekleştirdi.

Araştırmacılar ilk olarak antikorları kullanarak farelerdeki nötrofilleri çıkardılar. Daha sonra hayvanlara NET’i bozan bir ilaç enjekte edildi.

Son olarak nötrofilleri glukokortikoidlere yanıt vermeyen farelere baktılar. Dikkat çekici bir şekilde, Dr. He’ye göre her üç test de tutarlı sonuçlar verdi: ‘Stresli farelerde artık daha fazla metastaz gelişmedi’, bu da nötrofillerin ve NET oluşumunun stres kaynaklı kanser metastazında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Ekip ayrıca kronik stresin, kanser olmayan farelerde bile NET oluşumunun akciğer dokusunu değiştirmesine neden olduğunu kanıtladı .

Dr Egeblad şunları söyledi: ‘Bu neredeyse dokunuzu kansere hazırlıyor.’

NET oluşumlarını hedef alan ilaçlar, büyümesini yavaşlatmak veya durdurmak amacıyla büyüyen bir tümörün etrafındaki ortamı değiştirmeyi amaçlayacaktır. Gelecek vaat eden ilaç adayları inflamasyonu azaltabilir ve bu da tümör metastazını engelleyebilir.

Cold Spring Harbor Laboratuvarı Profesörü Linda Van Aelst’e göre ana çıkarım şu: ‘Stresin azaltılması, kanser tedavisi ve önlenmesinin bir bileşeni olmalıdır.’

Araştırmaları Cancer Cell dergisinde yayınlandı .