“GAZZE’DE HASTALIKLAR BOMBARDIMANDAN DAHA FAZLA CAN ALABİLİR”

0

“GAZZE’DE HASTALIKLAR BOMBARDIMANDAN DAHA FAZLA CAN ALABİLİR”

Haber: Oğuz HAKSEVER

Gazze’deki geçici ateşkesin 5’inci gününde gelen Uyarı Dünya Sağlık Örgütü’nden. DSÖ Sözcüsü Doktor Margaret Harris, İsviçre Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, 1, 1 milyon kişinin barındığı Gazze’deki Birleşmiş Milletler tesislerinde özellikle çocuklarda ishal ve solunum yolu enfeksiyon hastalıklarının giderek baş edilemez hale geldiğini duyurdu. DSÖ Sözcüsü’nün verdiği bilgiye göre, BM tesislerindeki enfeksiyonlu hasta sayısı normalin 100 misli fazla.

Gazze’de sağlık tesisleri yeterli hizmeti verebilmekten çok uzak durumda. Gazze’nin kuzeyindeki faal 5 hastane kismen hizmet verebiliyor. Güneyde de durum farklı değil. Güney Gazze’de 11 hastanenin 8’i faal. İçlerinden sadece birinde kritik travma vakalarına müdahele edilebiliyor ve kritik ameliyatlar yapılabiliyor.

“ÇOCUKLARIN DURUMU KORKUNÇ”

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Doktor Margaret Harris, özellikle enfeksiyona yakalanmış çocukların tedavi edilemediğini, bunun sonucunda kısa sürede ölümlerin gerçekleştiğini belirtti. Doktor Harris, “Gazze’de sağlık sistemini onarmazsak bombardımanın yol açtığından daha fazla insan ölebilir” diye konuştu.

Cenevre’deki basın toplantısına video bağlantıyla Gazze’den katılan BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF yetkilisi James Elder ise Gazzeli çocukların sadece enfeksiyon veya solunum yolu hastalıklarından muzdarip olmadıklarını, yaralı çocukların durumlarının korkunç olduğunu bildirdi.


YENİ BİR ATEŞKES UZATMA UMUDU 

Gazze’nin bombalanmasından bu yana geçici ateşkese kadar Hamas’a göre 14,800 kişi can verdi.

Bu arada Gazze’de yeni bir geçici ateşkes umudu doğdu. Katar’da İsrail ve Mısır istihbarat şefleriyle Hamas temsilcileri geçici ateşkesi uzatmak ve yeni rehine-tutuklu takası için görüşmeler yapıyorlar. İsrail ve Hamas’ın anlaşması sonucu 4 günlük geçici ateşkes 2 gün uzatılmıştı. Bu süreçte Hamas 50 rehineyi, İsrail ise 150 Filistinli tutukluyu bırakmıştı.