Japon deprem uzmanı Moriwaki; Marmara Bölgesi ve İzmir ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni işaret ederek: “Tehlikeli! Hazır olmak lazım”

0

Japon deprem uzmanı Moriwaki; Marmara Bölgesi ve İzmir ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni işaret ederek: “Tehlikeli! Hazır olmak lazım”

Japon uzman Yoshinori Moriwaki, bir toplantıda, “İzmir ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul’a dikkat etmek lazım. Şimdiden hazır olmak lazım. İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Moriwaki,”Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde de dikkatli olmak lazım.” dedi.

Moriwaki, “İnşaat mühendisleri ve mimarlar ile birlikte düzgün inşaat nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda il il gezip paylaşım yapıyoruz. Hedefim normalde ‘Japonya’da deprem gelse de bina çökmüyor ve insan ölmüyor’ diye bilinen gerçeği, Türkiye’yi de o seviyeye hep beraber getirmektir” dedi.

Türkiye’nin deprem haritasının Japonya gibi artık kıpkırmızı olduğuna dikkat çeken Moriwaki’, “Onun için ne zaman geliyor demek yerine her an deprem olabilir diye herkesin hazır olması lazım. Bunun için hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin hep birlikte hareket edip hazır olması lazım ve bunun sonucunda oluşabilecek hasarın 70’i yok olacak. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım. İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz. Burada acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bunun için olacak seçimde kim olursa olsun, inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen biri olması lazım. Bunu özellikle belirtmek lazım.” ifadelerini kullandı.