ABD Rehine Vatandaşları İçin Hamas’la Ayrı Görüşme Yapabilir

0

ABD Rehine Vatandaşları İçin Hamas’la Ayrı Görüşme Yapabilir

Birleşik Devletler’de Biden yönetimi yetkililerinin Hamas’ın elinde bulunan Amerikalı rehiniler için örgütle dolaylı görüşme yapmayı ele aldıkları bildirildi.

Amerikan NBC TV kanalının haberine göre, üst düzey Amerikalı yetkililer, eğer İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa Hamas’ın elinde bulunan 5 Amerikalı rehinenin serbest bırakılması için görüşmeler yapmayı çeşitli boyutlarıyla ele aldılar. Alınan bilgiye göre, görüşmeler Katarlı muhataplar arabuluculuğunda yapılacak ve İsrailliler yer almayacak. Beyaz Saray, Hamas’ın elinde bulunan ve 7 Ekim saldırısında öldürülen 3 Amerikan vatandaşının cesetlerini almayı da umuyor.

NBC’nin kaynakları ABD’nin rehineler karşılığında Hamas’a ne verebileceğini bilmediklerini belirttiler. Yetkililer, Hamas’ın ABD ile tek taraflı bir anlaşma yapmaya hevesli olabileceği görüşündeler. Zira eğer böyle bir görüşme ve ardından anlaşma olursa ABD İsrail ilişkileri gerginleşebilir ve halen gündemde olan ateş kes anlaşması konusunda İsrail Başbakanı üzerindeki baskı daha da artabilir.  

O arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ateş kes görüşmelerinin ilerlemesini sağlamak için bir kez daha Ortadoğu’da temaslar yapıyor.