Anestezinin bazı kanser hücrelerini öldürdüğü anlaşıldı.

0

Anestezinin bazı kanser hücrelerini öldürdüğü anlaşıldı.

Kanser hastaları için beklenmedik bir kaynaktan yeni bir tedavi ufukta görünebilir.

Lidokain, ciltteki sinir uçlarındaki sinyalleri bloke ederek çalışan, yaygın olarak kullanılan bir lokal anesteziktir. Genellikle topikal krem ​​veya enjeksiyon şeklinde kullanılır.  Ancak son araştırmalar, popüler uyuşturma maddesinin aynı zamanda antikanser özelliklere de sahip olabileceğini göstermiştir. Ancak bu özelliklerin tam olarak nasıl ortaya çıktığı bir sır olarak kaldı. Şimdiye kadar.

Lidokain, T2R14 adı verilen tat reseptörünü aktive etmesinden dolayı güçlü bir acı tada sahiptir.  Reseptörün ayrıca çeşitli kanser hücrelerinde, özellikle ağız ve boğazda bulunanlarda yüksek konsantrasyonlarda mevcut olduğu gösterilmiştir. Pensilvanya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, lidokainin reseptör aracılığıyla kanser hücreleriyle etkileşime girebileceğini öne sürdü.

Pensilvanya Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi yardımcı doçenti Robert Lee, yaptığı açıklamada, “Lidokainin kanserlerde en yüksek oranda ifade edilen reseptörü hedef aldığını görünce şaşırdık” dedi.

Cell Reports dergisinde yayınlanan yeni çalışmasında , kanser hücrelerini lidokaine maruz bırakmanın aynı zamanda süreci aktive edebildiğini ve sonunda hücre ölümüne yol açan bir dizi hücresel sinyali tetikleyebildiğini buldu.

Araştırmanın eşbaşkanlarından biri olan yardımcı doçent Ryan Carey; “İlaç, erişilebilir ağız tümörlerinin yakınına veya çevresine kolayca enjekte edilebildiği için özellikle heyecan verici bir olasılık teşkil ediyor”

Carey, “Bir baş ve boyun cerrahı olarak her zaman lidokain kullanıyoruz” dedi. “Lidokainin güvenli olduğunu biliyoruz, onu kullanmakta rahatız ve kolayca bulunabiliyor; bu da baş ve boyun kanseri bakımının diğer yönlerine oldukça sorunsuz bir şekilde dahil edilebileceği anlamına geliyor.”

En yaygın baş ve boyun kanseri olan skuamöz hücreli karsinomlar yüksek bir ölüm oranına sahiptir; hastaların yalnızca yüzde 50’si tedaviyle bile son beş yılda hayatta kalabilmektedir. Dolayısıyla sonuçlar, hastalıktan muzdarip hastalar için bir umut ışığı sunuyor.

Ancak sonuçlar baş ve boyun kanserleriyle sınırlı olmayabilir ve ekip, lidokainin diğer kanser türlerine sahip hastalara da faydalı olabileceğini umuyor. Örneğin Nisan 2023’te Journal of Clinical Oncology’de yayınlanan bir araştırma, hastalara ameliyattan önce lidokain verildiğinde meme kanserinde hayatta kalma oranlarının arttığını da buldu.