KONUT KREDİSİ PAHALI. VATANDAŞ KONUT ALMAKTAN VAZGEÇTİ; ARSAYA YÖNELDİ

0

KONUT KREDİSİ PAHALI. VATANDAŞ KONUT ALMAKTAN VAZGEÇTİ; ARSAYA YÖNELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2023 verilerine göre ülke çapında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık %9 düştü. Bir önceki aya göreyse düşüş yaklaşık %10 oldu.

Konut finansmanında kredi faiz oranları % 3,5’u geçiyor. 15 yıl vadeli 2 milyon ₺ kredi alınması halinde aylık ödemeler 18 bin ₺’yi aşıyor. 10 yıl vadede ise aylık ödeme 24 bin ₺’nin üzerinde oluyor. Durum böyle olunca kredili konut satışlarında ciddi düşüşler oldu. İpotekli konut satışları Ocak 2023 döneminde %31,2 oranında azaldı. Gayrimenkul uzmanları, konut satışlarındaki düşüşün gelecek yılın ikinci yarısına kadar devam edeceği görüşünde. Kimi uzmanlarsa yurttaşların konut satın almayı 3-5 hatta 10 yıl ertelediklerini savunuyorlar.

Sonuçta konut yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladı. Bunda konut fiyatlarındaki ve konut finansmanındaki pahalılığın yanısıra ev sahibi kiracı arasındaki krizlerin yaygınlaşmasının da ciddi payı var.

TARLA, ARSA VE İŞYERİ SATIŞLARINDA TÜM ZAMANLARIN REKORLARI KIRILDI

Yine de gayrimenkül piyasasında yatırım arayışı devam ediyor. Yeni gözde yatırım araçları tarla, arsa veya işyeri olarak göze çarpıyorlar. İstatistikler de bunu ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 10 ay içinde ülke genelinde 1 milyon 426 bin tarla, arsa ve işyeri satışı oldu. Bu veri tüm zamanların en yüksek Ocak-Ekim dönemi sayısı olarak tarihe geçti. Ayrıca konut dışı gayrimenkul satışlarının toplam gayri menkul satışları içindeki payı tarihte ilk kez %60’ı geçti.