Hamile anneler: Konuşkan bir anne olmaya çalışın. Bebekler doğumdan önce dil öğrenmeye başlıyor!

0

Hamile anneler: Konuşkan bir anne olmaya çalışın. Bebekler doğumdan önce dil öğrenmeye başlıyor!

Deneylerde araştırmacılar, yeni doğan bebeklerin rahimde en sık maruz kaldıkları dili duyduklarında beyinlerinde artan aktiviteyi keşfettiler.

Araştırmada bebeklerin henüz anne karnındayken ne zaman konuşulan dile açık hale geldiği tam olarak incelenmedi; ancak fetüsün ikinci üç aylık dönemin ilerleyen aşamalarında ve üçüncü dönemin başında sesleri duymaya başladığı biliniyor .

Bu nedenle, anne adayları ve babalar da sohbet etmekten, hatta doğrudan bebeklerinin karnına konuşmaktan korkmamalıdır.

Yeni çalışma Fransa’daki Paris Descartes Üniversitesi  ve İtalya’daki Padova Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü  .

Makalelerinde ‘Doğum öncesi dönem, daha fazla dil gelişiminin temellerini atıyor’ diyorlar.

‘Bu sonuçlar, dil deneyiminin bebek beyninin işlevsel organizasyonunu doğumdan önce bile şekillendirdiğine dair bugüne kadarki en ikna edici kanıtı sağlıyor.

Fetüsün, hamileliğin beş ila yedi ayı arasında rahim dışındaki sesleri duymaya başlayabileceği zaten biliniyor.

2015’te yapılan şok edici bir araştırma , doğmamış bebeklerin, 16 hafta kadar erken bir zamanda bile , rahim dışında çalınan müziğe ağızlarını ve dillerini hareket ettirerek tepki verebildiklerini ortaya çıkardı.

Önceki araştırmalar ayrıca anne sesinin, prematüre bir bebeğin   kuvözdeyken beyin gelişimini artırabildiğini de göstermişti.

Diğer araştırmalara göre yeni doğanlar, annelerinin sesini diğer kadın seslerine tercih ediyor ve hamilelik sırasında annelerinin konuştuğu dili diğer dillere tercih ediyor.

Ancak ekip, gelişmekte olan beynin dil deneyiminden öğrenmesini sağlayan kesin ‘nöral mekanizmaların’ hâlâ ‘yeterince anlaşılmadığını’ söylüyor.

Araştırma için, anneleri Fransızca konuşan 33 yeni doğmuş bebek, Paris’teki Robert Debré Hastanesi’nde doğumdan sonraki bir ila beş gün arasında ensefalografi (EEG) kullanılarak izlendi.

Yazarlar makalelerinde “Sonuçlar, dil deneyiminin bebek beyninin işlevsel organizasyonunu doğumdan önce bile şekillendirdiğine dair bugüne kadarki en ikna edici kanıtı sağlıyor” diyor.