3D baskılı saç kökleriyle kelliğe çare umudu…

0

3D baskılı saç kökleriyle kelliğe çare umudu…

Bilim insanları kelliğe bir “tedavi” bulmaya bir adım daha yaklaştı. .

ABD’deki araştırmacılar ilk kez insan  derisi dokusunda 3D baskılı saç köklerine sahip oldu .

Araştırmayı yöneten kimya ve biyoloji mühendisliği doçenti Dr Pankaj Karande şunları söyledi: “Çalışmamız, saç folikülü yapılarının 3D biyobaskı kullanılarak son derece hassas, tekrarlanabilir bir şekilde oluşturulabileceğinin bir kanıtıdır.

“Gelecekte cildin biyo-üretimini mümkün kılmak için bu tür otomatikleştirilmiş süreçlere ihtiyaç var.

“İnsandan türetilmiş hücreleri kullanarak saç köklerinin yeniden inşası, tarihsel olarak zorlu bir iş olmuştur.

“Bazı çalışmalar, bu hücrelerin üç boyutlu bir ortamda kültürlenmesi durumunda potansiyel olarak yeni saç kökleri veya saç telleri oluşturabileceğini gösterdi ve çalışmamız bu çalışmaya dayanıyor.”

Saç kökleri nemin korunmasına yardımcı olur, vücut ısısını düzenler ve yaralandığında cildin iyileşmesine yardımcı olan kök hücreleri barındırır.

Bunlar ayrıca topikal ilaçların ve kozmetiklerin vücuda girme şeklidir.

New York’taki Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden bir ekip, hücresel düzeyde 3D baskı tekniklerini kullanarak folikül taşıyan cilt oluşturmanın bir yolunu bulmak istedi.

Deri ve folikül hücre örneklerinin, çıktı almaya yetecek kadar olana kadar laboratuarda bölünmesine ve çoğalmasına izin verdiler.

Daha sonra her bir tür, “biyo-mürekkep”i oluşturmak için proteinler ve diğer malzemelerle karıştırıldı.

Daha sonra çok ince bir iğne kullanılarak cilde katman katman baskı yapılırken aynı zamanda saç hücrelerini biriktirecek kanallar da oluşturuldu.

Bu dokuların mevcut ömrü iki ila üç haftadır ve bu, saç tellerinin gelişmesi için yeterli bir süre değildir.

Ancak araştırmacılar bu süreyi uzatarak folikülün daha da olgunlaşmasını ve sonunda saç çıkmasını sağlamayı umuyorlar.

Dr Karande şunları söyledi: “Artık saç köklerinin oluşumunun öncüsü olan hücre koleksiyonlarını dahil edebileceğimizi gösterdik.

“3D baskıyı kullanarak bunları derinin içine yerleştirebiliriz. Eğer onlara doğru koşulları, büyüme faktörlerini ve besinleri sağlarsak ve yeterince uzun süre beklersek, bu hücreler aslında bu erken foliküler yapıları oluşturmak için kendi kendine bir araya gelmeye başlayabilir.

“Cildinizde bu çok tipik ampul şeklindeki yapının oluşmaya başladığını görüyorsunuz, bu da sonunda saç oluşumuna yol açacaktır.”