GÜNEŞ IŞIĞI BEYNE DE SAĞLIK VERİYOR

0

GÜNEŞ IŞIĞI BEYNE DE SAĞLIK VERİYOR

D vitamini eksikliğinin kemik sağlığını, bağışıklığı ve kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkilediği biliniyordu. Araştırmalar sonucunda bunlara hipertansiyon riskinin artması da eklenmişti. Son zamanlarda D vitamini eksikliği ile beyin sağlığı arasında bağlantı olduğu sonucunu ortaya koyan araştırmalar da dikkat çekmeye başladı. Önce 2019 yılında D vitamini eksikliği ile şizofreni riski arasında bağlantı olduğunu saptayan bir araştırma yayımlandı.

D VİTAMİNİ BİLİŞSEL GERİLEMEYİ YAVAŞLATIYOR

D vitamininin bilişsel sağlığı takviye ettiği saptanmıştı. D vitamini yaşlılardaki bilişsel gerilemeyi yavaşlatıyordu. Beyin dokularının otopsi ile incelendiği son araştırma ise D vitamini eksikliği ile bilişsel azalma arasındaki bağlantıyı pekiştirdi.

ABD’deki Massachusetts Tufts Üniversitesi ile Illinois Rush Üniversitesi nörologlarının yaptığı ortak çalışmada 290 yaşlı denek yer aldı. Ölüm öncesi ve ölüm sonrası incelemeler yapıldı. Ölüm sonrası gönüllülerin beyin dokuları incelendi. Beyinlerdeki 4 bölgede D vitamini seviyelerine odaklanıldı. Beyinlerindeki D vitamini seviyeleri yüksek olanların, başta bunama olmak üzere bilişsel azalma durumları %25 ila %33 arasında daha iyi çıktı. Oranlar dikkate değer bulundu.

Yağlı balıklar, yumurta sarısı, fermante süt, sığır karaciğeri gibi gıdalarda var olduğu belirtilen D vitamininin asıl kaynağı tartışmasız güneş ışığı.

Güneş ışığının yine beyin aracılığıyla ruh sağlığı açısından da yararlı olduğu belirlenmişti. Yüzü günde 10 dakika güneşlendirmenin memnuniyet hormonu olarak bilinen dopaminin seviyesini artırdığı saptanmıştı.