Bilim insanları, YÜKSEK tansiyonun yakında iğnelerle tedavi edilebileceğini iddia ediyor.

0

Bilim insanları, YÜKSEK tansiyonun yakında iğnelerle tedavi edilebileceğini iddia ediyor.

Yılda iki kez yapılan enjeksiyonlar, milyonlarca hasta için büyük bir destek sağlayacak şekilde günlük tabletlerin yerini alabilir.

İlk deneme sonuçları, tek bir doz Zilebesiran’ın altı ay boyunca kan basıncını düşürmek için yeterli olduğunu ve çok az yan etki gösterdiğini gösteriyor.

The Mirror’ın haberine göre bu yöntem aynı zamanda kişinin kalp krizi , felç veya başka bir kalp sorunu geçirme olasılığını da yüzde 20 veya daha fazla azalttı .

Yüksek tansiyon hastaları durumu kontrol altında tutmak ve sağlık komplikasyonlarını en aza indirmek için her gün statin alıyor.

Hipertansiyon olarak da bilinen tedavi edilmeyen yüksek tansiyon , tüm kalp krizi ve  felçlerin yarısından fazlasından sorumlu .

Tıp profesörü ve Chicago Tıp Üniversitesi Kapsamlı Hipertansiyon Merkezi’nin yöneticisi George L. Bakris şunları söyledi: “Kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, ölüm ve hastalıkların önde gelen nedenidir, bu nedenle kanın sürekliliğini sağlayan yeni tedavilere ihtiyaç vardır.” Daha uzun süre boyunca basınç kontrolü.

“Bu, hipertansiyonu olan insanlar için sonuçları iyileştirecektir.

“Çalışmamız, Zilebesiran’ın üç ayda bir veya iki yılda bir uygulanan dozlarının, kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncını etkili ve güvenli bir şekilde düşürebildiğini gösteriyor.”

Bilim insanları yaş ortalaması 57 ve sistolik kan basıncı 142 mm Hg olan 377 hastayı inceledi.

Farklı dozlar alan dört gruba ayrıldılar: altı ayda bir 150, 300 veya 600 mg veya üç ayda bir 300 mg iğne uyguladılar.

Altı aylık bir süre boyunca analiz, Zilebesiran alan katılımcıların ek ilaç almadan gece ve gündüz kan basıncında düşüşler gördüklerini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar Zilebesiran’ın kan damarlarını daraltan anjiyotensin hormonunun üretimini baskılayarak çalıştığını söylüyor.

Dr Bakris şunları söyledi: “Bu sonuçlar Zilebesiran’ın sürekli kan basıncı kontrolü sağlama, seyrek dozlama yoluyla ilaca uyumu artırma ve dolayısıyla yüksek tansiyonu olan kişiler için sonuçları iyileştirme potansiyelini güçlendiriyor.”

Sonuçlar Amerikan Kalp Derneği’nin Philadelphia, ABD’deki 2023 Bilimsel Oturumlarında sunuldu.