İLGİ GÖRDÜ, SAHTESİ ÇIKTI, İNSANLAR HASTANELİK OLDU

0

İLGİ GÖRDÜ, SAHTESİ ÇIKTI, İNSANLAR HASTANELİK OLDU

Dünya çapında elde edilen sonuçlarla adını kısa sürede duyuran ve büyük ilgi gören zayıflama ilacı Ozempic’in Avusturya’da sahtesini satın alan ve kullanan çok sayıda kişi hastanelik oldu.

Avusturya sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, hastalar düşük şeker seviyesi ve nöbet şikayetleriyle hastanelere başvurdular. Yetkililer sayı konusundaki bilgi taleplerini “çok sayıda” diye yanıtladılar.

Hem Avusturya emniyeti hem de sağlık bakanlığı soruşturma yürütüyor.

Avusturyalı yetkililer, söz konusu şikayetlerin Ozempic’ten ziyade genelde insülin ilacı kullanan hastalarda görüldüğüne dikkat çektiler. Bu nedenle sahte ilacın insülin içerdiği düşünülüyor. Çok yüksek dozda insülin alımı baygınlık hatta ölümle de sonuçlanabiliyor.

Gerçek Ozempic’in etkin maddesi ise semaglutide adlı bir kimyasal. Ozempic dozları kalem şeklinde bir enjektörle birlikte satılıyor.

Ozempic’in imalatçısı Novo Nordisk firması 12 Ekim’de özellikle Avrupa’da sahte ilaçların internet üzerinden satıldığına dair uyarı yayımlamıştı. Daha sonra da sahte Ozempic satışlarının Avrupa’da giderek yaygınlaştığı belirlenmişti.

İlaç ABD’de de gözde bir terkip. İmalatçı firma sahte Ozempic’in ABD’de yaygınlaşmaması için ilaç otoritesi FDA ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.