FİLİSTİN’DE BATININ GÖZARDI ETTİĞİ FORMÜL KIYMETE BİNDİ

0

FİLİSTİN’DE BATININ GÖZARDI ETTİĞİ FORMÜL KIYMETE BİNDİ

AP Haber Ajansı’nın “İmkansız Görev mi?” sorusuyla verdiği habere göre, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde ABD başkanı iki devletli çözüm formülünü gündeme getirdi.

Biden, Filistin-İsrail sorununda artık bu çözümün öncelik taşıması gerektiğini belirtti. ABD Başkanı, bölgedeki liderlerin bu çözüm yolu üzerinde durmaları gerektiğini de vurguladı. 

Biden Netanyahu ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak habercilerin sorularını yanıtlarken, “Filistin’de artık 6 Ekim’deki statükoya geri dönülemeyeceğini” söyledi. Beyaz Saray yetkililerine göre, ABD Başkanı, İsrail Başbakanı’na bu görüşünü de iletti.

ABD BAŞKANI MISIRLI MEVKİDAŞI İLE DE GÖRÜŞTÜ

Biden iki devletli çözüm formülünü Pazar günü Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi ile yaptığı görüşmede de gündeme getirdi. Beyaz Saray’a göre Biden, Mısırlı muhatabı ile görüşmesinde bölgede istikrarlı ve sürdürülebilir barış üzerinde durdu ve bunu sağlamanın unsurlarından birinin bir Filistin devleti olduğunu vurguladı.

Filistin sorunu konusunda iki devletli formül on yıllardır başta ABD olmak üzere batı dünyası tarafından görmezden geliniyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl Batı Şeria’ya yaptığı ziyaret sırasında iki devletli çözüm için zeminin uygun olmadığını söylemişti. Filistin sorununda iki devletli çözüm, tarafların devletler olarak birbirlerini tanımalarını gerektiriyor.

ABD yönetimi geçen yıl “olmaz, ortam uygun değil” diye reddettiği iki devletli çözüm formülünü bu kez öncelik olarak görüyor. Birleşik Devletler Başkanı, İsrail’in deyişiyle Gazze’deki savaşın bitmesi halinde artık Filistin Devleti gerçeğinin daha fazla göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

GÖREVİMİZ TEHLİKE SERİSİ AKLA GELDİ

ABD 7 Ekim olayından önce, İsrail’in bölgedeki Arap ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesine odaklanmıştı. Hatta yapılan açıklamalara göre, Suudi Arabistan’la İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine epeyce yaklaşılmıştı. 

ABD yönetiminin Arap ülkeleriyle İsrail’i barıştırma “hırsını” bir kenara bırakarak iki devletli çözümü gündeme getirmesi ABDli Ortadoğu uzmanlarının dikkatini çekti. Uzmanlar Beyaz Saray’ı bu konuda istekli görüyorlar ama seri aksiyon filminden esinlenerek “imkansız görev” (mission impossible) tanımını yapıyorlar.