YILLAR SONRA YENİ BİR BEATLES ŞARKISI. HEM DE TAM KADRO HAZIRLANDI!

0

YILLAR SONRA YENİ BİR BEATLES ŞARKISI. HEM DE TAM KADRO HAZIRLANDI!

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr… Hepsi bir arada… Diğer 3 üye John Lennon’un sesine eşlik ediyorlar. Lennon’un bestelediği şarkının adı “Now and Then”. Şarkının piyasaya çıkışı, Yüzüklerin Efendisi serisiyle adını duyuran Yeni Zellandalı yönetmen Peter Jackson ve yapay zeka sayesinde gerçekleşiyor.

LENNON’UN DEMO KAYDI VARDI

John Lennon, 1970lerin sonunda bestelediği Now and Then adlı şarkı için profesyonel olmayan bir ortamda bir demo hazırlamıştı. Lennon’un eşi Yoko Ono, sanatçı öldürüldükten 14 yıl sonra 1994 yılında bu demonun kaydını grubun diğer 3 üyesine verdi. Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr da değişik zamanlarda şarkı için kendi partisyonlarını kaydettiler. Ancak Lennon’un demosunda arka plan sesleri vardı ve bu nedenle kayıt yeterince kaliteli değildi. Grubun üyelerinden George Harrison 2001 yılında öldü ve proje neredeyse tam anlamıyla rafa kalktı.

Yönetmen Peter Jackson Beatles ile ilgili belgeselin galasında

PETER JACKSON AKIL ETTİ

Yıllar sonra yönetmen Peter Jackson, Beatles ‘ın Let İt Be albümünün kaydı sırasında çekilen filmlerden Get Back adlı belgeseli hazırlamaya girişti. Belgesel için kullanılan filmdeki ses kayıtları profesyonelce olmadığı için seslerin ayrılmasında ve kalitesinin yükselmesinde yapay zeka teknolojisi kullanıldı. Bu yöntemin başarısı üzerine Now and Then adlı şarkının öyküsünü bilen Peter Jackson, yapay zekayı söz konusu şarkı için de kullanmaya karar verdi.

MCCARTNEY VE STARR STÜDYO’DAN LENNON VE HARRISON KAYITLARDAN 

Sonuçta hayatta kalan iki üye Paul McCartney ve Ringo Starr, stüdyoya girerek şarkı için bas gitar, piyano ve davul partisyonları kaydettiler. Ayrıca McCartney Harrison’dan esinlenerek bir de gitar solo kaydı yaptı. Bu kayıtlarla George Harrison’un 1995’te Now and Then şarkısı için yaptığı gitar kayıtları, John Lennon’un yapay zeka ile diğer ses teknolojileriyle piyanodan ayrılan, kaliteli hale getirilen demodaki vokali bir araya getirildi ve Aslında eski ama yepyeni şarkı efsanevi grubun bütün üyelerinin katkısıyla piyasaya sürülmeye hazır hale geldi.

The Beatles’ın Let It Be albümünü kaydederken çekilen filmden bir kare

MCCARTNEY: “YAPAY ZEKA VAR AMA HER ŞEY GERÇEK” 

Yapay zekanın kullanımı “şarkı için yapay ses mi yaratıldı?” sorusunu akla getirebilir. Paul McCarney bu konuda şunları söyledi: “Hiçbir şey yapay ya da sentetik değil. Hepsi gerçek. Bazı mevcut kayıtları temizledik, bu yıllardır devam eden bir süreç. Umarız bizim kadar siz de seversiniz.”

Şarkı 2 Kasım Perşembe günü yayımlanacak. Şarkının yayımlanmasından bir gün önce Beatles’in Youtube kanalında The Last Beatles Song adlı kısa belgeselin prömiyeri yayımlanacak.