Saçın Ağarma Süreci Doğal Yollarla Yavaşlatılabilir ve Yardımcı Olabilecek Bir Vitamin Vardır

0

Saçın Ağarma Süreci Doğal Yollarla Yavaşlatılabilir ve Yardımcı Olabilecek Bir Vitamin Vardır

Saçların erken beyazlaması birçok kişi için endişe kaynağı olabilir. Zamanı geri döndürecek bir gençlik çeşmesi olmasa da, bazı faktörler gri saçın önlenmesinde rol oynayabilir, ancak yalnızca belirli koşullar altında. Bu yazıda, daha sonra saç boyası kullanmaya başlayabilmeniz için hangi vitaminin gerçekten yardımcı olduğunu keşfedeceğiz.

B12 Vitamini genel sağlığın  korunmasında önemli rol oynayan hayati bir besindir . Saç foliküllerimiz de dahil olmak üzere vücudumuzdaki tüm hücreler için çok önemli olan DNA üretiminden sorumludur. Saç folikülleri, saç tellerinin tabanında yer alan ve saç derisine tutunmalarına yardımcı olan küçük yapılardır. Bu foliküller saça doğal rengini veren  melanin adı verilen bir pigment üretir . Saç köklerinin gelişmesi, kan hücrelerinin taşıdığı sürekli oksijen ve besin kaynağına bağlıdır  .

B12 vitamini eksikliği sağlıklı kan hücrelerinin üretimini etkileyerek saç köklerine yetersiz besin sağlanmasına yol açabilir. Bu eksiklik saç dökülmesine ve erken beyazlamaya neden olabilir. Bu nedenle, eğer erken beyazlama yaşıyorsanız, B12 vitamini eksikliğinin katkıda bulunan bir faktör olup olmadığını düşünmeniz önemlidir.

B12 Vitamini nasıl alınır?

B12 vitamini doğal olarak et , yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur . Bu, vejetaryenlerin ve veganların B12 vitamini eksikliğine daha duyarlı olabileceği anlamına gelir. Ayrıca bazı tıbbi durumlar B12 vitamininin vücutta emilimini engelleyerek riski daha da artırabilir. Erken beyazlama konusunda endişeleniyorsanız ve B12 vitamini eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir. Altta yatan başka nedenler veya dikkate alınması gereken beslenme eksiklikleri olabileceğinden, kendi kendine tedavi önerilmez.  Doğru tanı etkili tedaviye doğru ilk adımdır.

B12 vitamini eksikliği erken beyazlamada kesinlikle bir faktör olsa da tek sebep bu değildir. Genetik, saçınızın doğal olarak ne zaman griye dönmeye başlayacağını belirlemede önemli bir rol oynar ve genellikle ailenizinkine benzer bir model izler. Stres, sigara ve bazı ilaçlar gibi  diğer faktörler de gri saç görünümünün zamanlamasını etkileyebilir.

Saçların beyazlamasını önleyebilecek başka şeyler de vardır.

Katalaz Açısından Zengin Gıdalar : Tatlı patates, havuç, lahana, kırmızı biber ve mantar gibi  yiyecekleri  diyetinize ekleyin. Saç pigmentinizi korumaya yardımcı olan bir enzim olan katalaz bakımından zengindirler.  Düzenli tüketim, erken beyazlamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Yeşil Çay : Saçınızı güneş ışığı ve kirlilikten kaynaklanan serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruyan antioksidanlardan yararlanmak için yeşil çay için. Yeşil çay besin maddeleri, antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengindir. Ayrıca saçınızı güçlendirmek ve beyazlamanın başlamasını geciktirmek için şampuan veya saç yağı gibi yeşil çay özlerini de kullanabilirsiniz.

Bitter Çikolata : Saç pigmentasyonu için çok önemli olan bakır içerdiğinden bitter çikolatanın tadını çıkarın. Bakır, cildimizin, gözlerimizin ve saçımızın renginden sorumlu pigment olan melaninin önemli bir bileşenidir. Yeterli bakır alımı erken beyazlamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Gri saç yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve doğası gereği olumsuz hiçbir yanı yoktur. Kendinizi en güvenli ve rahat hissetmenizi sağlayacak rengi seçmek söz konusu olduğunda bu sadece kişisel tercih meselesidir. Doğal gri tonunuzu benimsemek veya farklı tonlarla denemeler yapmak tamamen size bağlıdır ve kişisel tarzınızı ve kişiliğinizi yansıtan bir seçim olarak kutlanmalıdır .