Uzmanlara Göre Yaş Farkı Evlilik Başarısını Nasıl Etkiliyor?

0

Uzmanlara Göre Yaş Farkı Evlilik Başarısını Nasıl Etkiliyor?

Aşk kaç yaşında olduğunuzu umursamaz ve bir  evliliği mutlu eden şey pek çok şeye bağlı olabilir.

Bazı kadınlar daha fazla hayat tecrübesine sahip biriyle evlendikleri zaman kendilerini daha mutlu hissedebilirler. Bu ortaklar genellikle ilişkiye duygusal olgunluk ve sakinlik duygusu getirir, bu da işleri daha istikrarlı hale getirebilir ve iletişime yardımcı olabilir .

Ancak yaş, evliliğin yürümesini sağlayan etkenlerin yalnızca bir kısmıdır. Önemli olan sizin ne istediğiniz ve ne hissettiğinizdir.

Bazı kadınlar için kendinden yaşça büyük bir erkekle evlenmek evliliklerini daha neşeli ve tatmin edici hale getirebilir, ancak herkese uyacak tek bir cevap yoktur. Her ilişki özeldir ve içindeki insanlar ve paylaştıklarıyla şekillenir.

Psikologlar, ilişkilerde yaş farkının büyük olmasının genellikle bir sorun olarak görüldüğü ve kendinden yaşça büyük erkeklerle çıkan kadınların babalarıyla ilişkilerinde sorunlar yaşayabileceği fikrini araştırmak için bir çalışma yürüttüler.

Araştırmalarında partnerleriyle en az on yaş büyük olan kadınları incelediler.  Buldukları şey alışılagelmiş stereotiplere meydan okuyor. Kadınların “baba sorunları” nedeniyle önemli ölçüde daha yaşlı erkekleri seçtikleri fikrini destekleyen güçlü bir kanıt bulamadılar. Dahası, yaş farkı olan ilişkilerde bulunan kadınların, benzer yaştaki partnerleriyle olan ilişkilerine benzer bağlanma stillerine sahip olduklarını keşfettiler.

Araştırmacılar, evrimsel bir bakış açısıyla kadınların daha yaşlı partnerler aramasının avantajlı olduğu düşünüldüğünden, yaş farkı olan ilişkilerde kadınların çoğunlukla güvenli bağlara sahip olacağını öngörmüştü.  Ayrıca yaş farkı ve benzer yaştaki ilişkilerde kadınlar arasında bağlanma stilleri açısından önemli farklılıklar bekleniyordu.  Ancak bulguları , iki grup arasında bağlanma stilleri açısından kayda değer bir fark olmadığını gösterdi.

Pek çok kişi, ciddi yaş farklılıkları olan çiftlerin ilişki sorunlarıyla ilgilenmeleri gerektiğini düşünme eğilimindedir.

Şaşırtıcı bir şekilde, yaş farkı olan çiftler genellikle son derece yüksek düzeyde ilişki tatmini bildirmektedir.  Hepsi bu kadar da değil; ekstra bir güven ve bağlılığa sahip görünüyorlar ve benzer yaştaki çiftlere kıyasla kıskançlık duyma olasılıkları daha az. Hatta araştırmalar,  yaşlı kadın partnerlerin en mutlu ve ilişkilerine en bağlı partnerler olduğunu bile gösterdi .

Kadınlar yaşlı partnerlerin yanında kendilerini daha güvende hissedebilirler.

Tarih boyunca bazı kadınlar, yerleşik statüye ve kaynaklara sahip, genellikle yaşlı erkeklerle ilişkilendirilen niteliklere sahip erkeklerden hoşlanmıştır . Diğer yandan, erkekler gençliğin doğurganlıkla olan ilişkisi nedeniyle genellikle genç kadınları çekici buluyorlar .

Bu evrimsel bakış açısı, ortalama olarak kadınların neden genellikle biraz daha yaşlı partnerler seçtiğine ve neden erkeklerin yaşlandıkça biraz daha genç partnerlere yönelme eğiliminde olduklarına ışık tutuyor. Zamanla ilişkilerdeki yaş farkı sıklıkla genişler. Ancak kişisel tercihlerin önemli ölçüde değişebileceğini ve aşırı basitleştirilmemesi gerektiğini bilmek çok önemlidir.

Yaş farkı ilişkileri bazı insanlar için daha uyumlu olabilir.

Yaşça büyük bir partnerle ilişki içinde olmak, bağınızı güçlendirme ve duygusal olgunluğu ön plana çıkarma potansiyeline sahip olabilir. Deneyimleri onlara sakin kalmayı öğrettiğinden, özellikle zorlu anlarda genellikle bir rahatlık ve ilham kaynağı olarak hizmet ederler. Ek olarak, yıllar boyunca zengin bir bilgelik biriktirmiş biriyle birlikte olmak ilişkinizin genel olarak tatminini artırabilir.

Her ikiniz de benzersiz bakış açılarınızı paylaştığınızda ve farklı nesillerin bakış açılarını harmanladığınızda, bu, her iki ortağa da fayda sağlayacak şekilde ilgi çekici konuşmalara ve karşılıklı büyümeye yol açabilir. Ancak kişisel deneyimlerin büyük ölçüde farklılık gösterdiğini ve her ilişkinin dinamiğinin kendi özel, duygusal hikayesini taşıdığını akılda tutmak çok önemlidir.

Ruh eşinizi bulmak her yaşta olabilecek bir şeydir. Bu muhteşem bağlantı oluştuğunda yaşın pek önemi kalmaz.  Özel birinin çok daha yaşlı ya da çok daha genç olması ilişkinizin ne kadar güçlü olduğunu etkilemez. Gerçek aşk yaş farklılıklarının ötesine geçer ve gerçek  mutluluğun sınırı yoktur.