Vücut tipinizi bilmek kilo vermenize yardımcı olabilir – peki hangi şekilsiniz?

0

Vücut tipinizi bilmek kilo vermenize yardımcı olabilir – peki hangi şekilsiniz?

Hepimiz genlerimiz ve ergenlik döneminde ürettiğimiz hormonlar tarafından belirlenen belirli bir vücut tipine sahibiz.

Genel olarak üç farklı türden birine giriyoruz: ektomorf , mezomorf ve endomorf.

Ektomorflar genellikle  küçük çerçevelere ve az vücut yağına sahiptir, mezomorflar orta çerçeveye sahiptir, kolayca kas geliştirir ve kolayca kilo verirler, endomorflar ise geniş çerçevelere ve kıvrımlı vücut şekline sahiptir.

Ve şimdi de önde gelen beslenme uzmanı Terri-Ann Nunns, bu vücut tiplerinden hangisine uyduğunuzu bilmenin aslında kilo kaybınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

Özellikle hangi yiyecekleri yemeniz veya kaçınmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır.

Burada, Terri Ann 123 Diyet Planının  kurucusu Terri-Ann , The Sun Online’da üç vücut tipinin her birini ve her kategorinin kilo vermek için ne yemesi gerektiğini ele alıyor…

Bir ektomorf neye benziyor? 

Terri-Ann’e göre ektomorflar doğal olarak zayıf ve hızlı bir metabolizmaya sahip olma eğilimindedir.

“Ektomorf olarak tanımlanan bir vücut tipine sahip olmak, fiziksel olarak görünüşünüzün küçük, ince ve zayıf olması anlamına gelir.

“Çok hızlı bir metabolizmanız var ve bu nedenle kilo almakta zorlanıyorsunuz.

“Hızlı bir metabolizmaya sahip olmak, kalorilerin sabit veya yavaş metabolizmaya sahip olanlarla karşılaştırıldığında çok daha hızlı yakıldığı anlamına gelir; bu da kilo almanın veya korumanın zor olabileceği anlamına gelir. “Aslında bunlar, İngiltere için yemek yiyebilirim ama asla kilo almam.”

Bir ektomorf ne yemeli?

Ektomorflar karbonhidrat ve protein açısından zengin gıdalara odaklanmalıdır.

Terri-Ann şöyle diyor: “Eğer bu size de benziyorsa, kalori alımınızın vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyle doldurulmasını sağlayacak kadar yeterli olduğundan emin olmanız gerekir.

Ektomorflar için en iyi egzersiz: Kas kütlesi oluşturmaya katkıda bulunmaya yardımcı olacak ağırlık çalışması ve squat gibi kas geliştirme egzersizleri.

Ünlü ektomorflar: Keira Knightly ve Karlie Kloss.

Bir mezomorf neye benziyor?

Her iki dünyanın da en iyisi olan mezomorflar, ektomorfların ve endomorfların ortasında bir yerdedir.

Terri-Ann şöyle diyor: “Mezomorf, doğal olarak atletik olarak tanımlanabilecek fiziksel bir tanıma sahip olan kişidir; bu da oldukça geniş bir kemik yapısına ve büyük kaslara sahip oldukları anlamına gelir.

“Bu vücut tipine sahipseniz, fitness hedeflerinize bağlı olarak kilo vermenin veya kilo almanın oldukça kolay olduğunu göreceksiniz.

Aslında kas geliştirmek ve korumak için mükemmel bir vücut tipidir çünkü doğal olarak güçlüdürler ve diğer vücut tiplerine göre çok daha kolay kas ve yağ kazanırlar.”

Bir mezomorf ne yemeli?

Mezomorflar, yağsız proteinin yanı sıra kepekli tahıllar ve fasulye gibi karmaşık karbonhidratlar açısından yüksek bir diyet yemelidir.

Terri-Ann şöyle diyor: “Eğer bir mezomorf iseniz, beslenmeniz açısından temel prensip, karbonhidrat bakımından biraz daha yüksek olan sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyi takip etmektir.

Mezomorflar için en iyi egzersiz: Sağlıklı kalmak için ağırlık antrenmanı ve kardiyo egzersizleri tavsiye edilir ve sonuçları oldukça hızlı bir şekilde gördüğünüzü göreceksiniz.

Ünlü mezomorflar : Gigi Hadid, Jennifer Lawrence ve Irina Shayk.

Bir endomorf neye benziyor?

Endomorf vücut tipine sahip kişiler doğal olarak daha yüksek vücut yağ yüzdesine sahip olma eğilimindedir.

Terri-Ann şöyle diyor: “Bir endomorf, genellikle oldukça ‘tıknaz’ olarak tanımlanan kişidir.

“Bu, görünümlerinin oldukça yuvarlak olduğu, kolayca yağ kazandıkları ve yavaş bir metabolizmaya sahip oldukları anlamına geliyor; bu da kilo vermenin zor olduğu anlamına geliyor.

Bir endomorf ne yemeli?

Endomorflar beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlardan kaçınmaya çalışmalı ve bunun yerine yağsız protein, meyve ve sebzeye odaklanmalıdır.

Terri-Ann, “Beyaz ekmek ve makarna gibi rafine karbonhidratlar ile şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler de dahil olmak üzere, kilo alımına daha fazla katkıda bulunan gıdalardan oluşan bir diyetten kaçınmak akıllıca olacaktır” diyor.

Endomorflar için en iyi egzersiz:  Metabolizmanızı hızlandırmak için egzersiz daha çok kardiyoya odaklanmalıdır, ancak ağırlık antrenmanı da bu konuda yardımcı olabilir; bu nedenle yağları kasa dönüştürmeye yardımcı olmak için egzersizlerinizi dengelemeye çalışın.

Ünlü endomorflar: Kim Kardashian, Jennifer Lopez ve Kate Winslet