Meteoroloji: Yağış devam edecek! “Marmaralılar bugün için de dikkatli olsunlar” 

0

Meteoroloji: Yağış devam edecek! “Marmaralılar bugün için de dikkatli olsunlar” 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu raporuna göre, İstanbul’a yağış uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Uzmanı Dilek Çalışkan, “Bu sabah saatlerinde yine Avrupa Yakası’nda Arnavutköy ve Başakşehir tarafında sağanak geçişi olacak” değerlendirmesini yaptı.

Meteoroloji’nin 6 Eylül’e ilişkin yayınladığı hava durumu raporuna göre, Marmara’nın güney ve doğusunun aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor.

Yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın güney ve doğusu, Kuzey Ege, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Düzce, Bolu, Karabük, Sinop çevreleri ile Edirne’nin güneyi ve Kırklareli’nin kıyı ilçelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Giresun çevreleri, İzmir’in kuzey ilçeleri, Balıkesir’in batı kesimleri, Rize çevreleri ile Artvin’in kuzey kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Meteoroloji Uzmanı Dilek Çalışkan, son hava tahmini raporlarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Çalışkan, “Arnavutköy’de akşam saatlerinde başlayan yağış yaklaşık bir saatte metrekareye 128 kilogram yağış düştü. Bu çok iyi bir yağış. Su baskınlarına ve sele neden oldu. Sorun kısa sürede çok şiddetli yağıyor olması” dedi.

Dün akşamki şiddetli sağanağın sele neden olmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çalışkan, “Nemli hava devam ediyor. Bu kadar şiddetli yağışın olmasının sebebi; Ege Denizi üzerinden sıcak lodosla gelen nemli hava, Karadeniz üzerinden kuvvetli rüzgar ile gelen serin hava ile çarpıştı. Lodos ve poyraz kavgası şiddetli yağışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Bugünkü hava durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Çalışkan, “Bu sabah saatlerinde yine Avrupa Yakası’nda Arnavutköy ve Başakşehir tarafında sağanak geçişi olacak. Etkisi bu kadar büyük olmayabilir. Tedbirli olmakta fayda var. Marmaralılar bugün için de dikkatli olsunlar” dedi.

Çalışkan, eylül ayındaki yüksek sıcaklıkların devam ettiği sürece yağışların etkisini arttıcağının altını çizdi ve “Biz herhangi bir kent için yağış uyarısı vermişsek mutlaka tedbirli olsunlar. Hava soğuduktan sonraki yağışlar daha ortalama haline inecektir. Şu anki yağışlarımız hep tehlikeli yağışlar” açıklamasında bulundu.