EKONOMİDE ‘SADIK ABİ’ DÖNEMİ! 

0

EKONOMİDE ‘SADIK ABİ’ DÖNEMİ! 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın verdiği röportaj geçen haftaya damga vurdu. Erkan’ın yüksek kiralardan yakınarak ‘İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz” sözleri tartışma yarattı.
Paranın başındaki yüksek düzey bir bürokrat da ülke ortalamasının çok üzerinde aldığı maaşla ev kiralamıyorsa sade vatandaş ne yapsın!

Hafize Gaye Erkan Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda samimi izlenimler bıraktı ama kendine bir ev açmak yerine annesinin yanına yerleşmesi soru işaretlerini çoğalttı.
Kiraların özelikle İstanbul’da çok yüksek olduğu bir gerçek. Ancak 22 yıldır yaşadığı ABD’de birikimi olmasa dahi salt Merkez Bankası’ndan aldığı dolgun maaşla ortalamanın üzerinde bir daire tutabileceği şüphesiz.
Şimdi bunun üzerine bir yığın yorum yapılıyor: Annesinin evinin kentsel dönüşümde yenilendiği için deprem açısından güvenli olduğu, 15 aylık çocuğuna annesinin bakmasını istediği, hatta annesinin her gün Merkez Bankası’na giderek yan odada bebeğe baktığı, Erkan’ın eşi ABD’de olduğu için annesiyle kaldığı vs vs…
Sonuçta annesiyle birlikte oturmayı tercih etmesi Erkan’ın Türkiye’de uzun süre kalacağını düşünmediğini akla getiriyor.

-‘Kiralar için daha var’-

Erkan röportajda kiralar için şunları da söylüyor:
“Kiralarda da fiyat artışının yavaşladığını görüyoruz. Ama kiraların enflasyonun daha gerisinde kalması için zamana ihtiyacımız var.

Arz eksikliği ve ucuz finansman olduğu zaman bazen dengeler bozulabiliyor. İşte burada bizde de en önemli sorun sosyal konut arzı. Çünkü sosyal konut eksikliğinden dolayı kiralarda artış var. Ayrıca kiralarda Türkiye’ye özgü bir artış söz konusu.

Bir insanın 10 evi olmamalı, 10 insanın bir evi olmalı. Ev ve gıda çok önemli.”

Para politikasının çalışmaya başladığını da söyleyen Erkan, enflasyonda tek haneli rakamların 2026’da görüleceğini, 2025 sonu hedefin ise yüzde 14 olduğunu belirtiyor.

-Sadık Abi-

Erkan’ın açıklamalarında adı geçen Sadık Abi de bir günde gıyabında meşhur oldu .
Bir dönem ekonomi yazarı rahmetli Güngör Uras’ın yazılarına konu olan Ayşe Teyze vardı. Uras, öngörülerini herkesin anlayabileceği şekilde kaleme alırken muhatabı olan sade vatandaşın adıydı Ayşe Teyze.
Şimdi de Hafize Gaye Erkan’ın oturduğu apartmanın görevlisi Sadık Abi gündem oldu. Ancak Sadık Abi, merkez bankası başkanı ile fikir tartışmasına dahi giriyor. Erkan’ın fiyatlar için ‘indi’ dediğine Sadık Abi ‘inmedi’ diyor. Hatta ‘Git soğanın fiyatına bak ‘ diyor.

Erkan’ın enflasyonla ilgili görüşünü sorduğu apartman görevlisi Sadık Abi, belli ki ona en samimi cevapları veriyor.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 19 Aralık 2023

Yazarın Tüm Yazıları