“Gülmek devrimci bir eylemdir” sözü en azından kalp için doğrulandı: Endorfin salgılayarak kalpte iltihaplanmayı azaltıyor

0

“Gülmek devrimci bir eylemdir” sözü en azından kalp için doğrulandı: Endorfin salgılayarak kalpte iltihaplanmayı azaltıyor

Brezilya’daki bilim adamları ‘kahkaha terapisinin’ semptomlara yardımcı olup olmadığını görmek için bir deneme yaptılar

Kahkahanın en iyi ilaç olabileceği uzun zamandır söyleniyordu; şimdi araştırmalar gülmenin kalp hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Brezilya’daki bilim insanları ‘kahkaha terapisinin’ kardiyovasküler semptomları iyileştirip iyileştiremeyeceğini incelemek için bir deney gerçekleştirdi.

Denemede, hepsine koroner arter hastalığı tanısı konmuş, yaş ortalaması 64 olan 26 yetişkin incelendi.

Yarısına üç ay boyunca her hafta komedi programları gösterilirken, diğer yarısı ciddi belgeseller izledi.

Komedi grubu, kalplerinin vücuda pompalayabileceği oksijen miktarında yüzde 10’luk bir iyileşme görürken, atardamarlarının genişleme yeteneği de gelişti.

Kan damarlarında ne kadar plak biriktiğini ve insanların kalp krizi veya felç riski altında olup olmadığını gösteren inflamatuar biyobelirteçlerde de önemli azalmalar oldu.

Brezilya’daki Hospital de Clinicas de Porto Alegre’den başyazar Profesör Marco Saffi şunları söyledi:
“Bu çalışma, kahkaha terapisinin iltihaplanmayı azaltmaya ve kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.”

*Kahkaha terapisi, sağlık sistemlerinde kalp sorunu riski taşıyan hastalar için uygulanabilir.”

Uzmanlar gülmenin kalbe yardımcı olabileceğine inanıyor çünkü endorfin salgılıyor, bu da iltihaplanmayı azaltıyor ve kalp ile kan damarlarının rahatlamasına yardımcı oluyor.

Aynı zamanda kalbe baskı uygulayan stres hormonlarının düzeylerini de azaltıyor.