Günde Sadece Bir Bardak Şekerli İçecek Kadınlarda Karaciğer Kanseri Riskini Artırıyor

0

Günde Sadece Bir Bardak Şekerli İçecek Kadınlarda Karaciğer Kanseri Riskini Artırıyor

ABD’de yapılan araştırmada, günde en az 1 bardak şekerli içecek tüketen menopoz dönemindeki kadınların, ayda en fazla 3 bardak şekerli içecek tüketenlere kıyasla, karaciğer kanseri ve kronik karaciğer hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

“Jama” dergisinde yayımlanan araştırmada, menopoza girmiş kadınların alkolsüz şekerli içecek tüketim alışkanlıkları ile alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, karaciğer fibrozisi, siroz, alkole bağlı karaciğer hastalıkları, hepatit ve karaciğer kanserine yakalanma sıklığı arasındaki bağlantı irdelendi.

Yüksek şekerli içeceklerin düzenli tüketimi diyabet, obezite ve kalp hastalığının ötesinde riskler oluşturabilir.

Kadınlar yaklaşık 20 yıl boyunca takip edildi ve araştırmacılar, kişisel olarak bildirilen karaciğer kanseri insidansını ve fibroz, siroz veya kronik hepatit gibi kronik karaciğer hastalığına bağlı ölümleri izledi .

Bu sonuçlar ayrıca tıbbi kayıtlar veya Ulusal Ölüm Endeksi ile doğrulandı.

Günde bir veya daha fazla şekerli tatlandırılmış içecek tüketen kadınların yüzde 6,8’i, ayda 3’ten az şekerli tatlandırılmış içecek tüketenlere kıyasla yüzde 85 daha yüksek karaciğer kanseri riskine ve yüzde 68 daha yüksek kronik karaciğer hastalığı ölüm riskine sahipti.

Uzmanlara göre, su ve şekersiz kahve ve çay, sağlık için soda veya diğer şekerli içeceklerden daha iyi seçenekler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here