Çalışma: Ev kliması, 1960’tan beri sıcak günlerde erken ölümleri yüzde 80 azalttı

0

Çalışma: Ev kliması, 1960’tan beri sıcak günlerde erken ölümleri yüzde 80 azalttı

Yeni bir çalışma, ev klimalarının son yarım yüzyılda insanları aşırı sıcak günlerde serin tutarak Amerikan ölüm oranlarını azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya çıkardı.

Amerikalı araştırmacılardan oluşan bir ekibin yaptığı bir analize göre, son yarım yüzyılda aşırı sıcak bir günde ölme ihtimalinin yüzde 80 düşmesinin nedeni, Amerikan evlerine klima takılması.

1900’den kalma ABD ölüm kayıtlarının kapsamlı bir analizine dayanan bulgular, gelişmekte olan ülkelerde iklimlendirmenin yayılmasının, gelecekte iklim değişikliğine bağlı ısıya bağlı ölümleri önlemede önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor .

1960’tan önce ABD’deki çok az evde klima vardı; 2004’te bu rakam yüzde 85’e çıktı

Tulane Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi, Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, 1900 ile 2004 yılları arasında ısıya bağlı ölümlerdeki kalıpları inceledi.

Grup, sıcaklıkların 90 Fahrenheit derecenin üzerine çıktığı günlerin sorumlu olduğunu buldu. 1960 ile 2004 yılları arasında yılda yaklaşık 600 erken ölüm için, bu sayı 1960 öncesi koşullarda meydana gelebilecek altıda birdi.

Makalenin ortak yazarlarından biri olan MIT çevre ekonomisi profesörü Michael Greenstone , “Hepsi klimadan kaynaklanıyor” dedi ve artan elektrifikasyon ve sağlık hizmetlerine erişim gibi faktörlerin ısıya bağlı ölümleri etkilemediğini de sözlerine ekledi.

Akademisyenler, 1929 ile 1959 yılları arasında aşırı sıcak bir günde erken ölüm olasılığının yüzde 2,5 olduğunu, 1960’tan sonra yüzde 0,5’in altına düştüğünü buldu. Bir akademik dergide incelenmekte olan makale, sıcaklıkların aşıldığı günleri karşılaştırdı. 60 ila 69 Fahrenheit arasında değiştiği günlerle 90 Fahrenheit derece.

Çalışmanın sonuçları, nüfusun yalnızca küçük bir bölümünün ev tipi klimaya sahip olduğu Hindistan gibi ülkeler için özellikle önemli olabilir. Hindistan’daki tipik bir kişi, sıcaklığın 90 Fahrenheit derecenin üzerine çıktığı yılda 33 gün yaşar; bazı iklim projeksiyonlarına göre, bu yüzyılın sonuna kadar 100 güne kadar artabilir.

Kaynak; The Washington Post

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here