İngiliz şarkıcı ve oyuncu Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti.

0

İngiliz şarkıcı ve oyuncu Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle mayıs ayında konserlerini iptal eden şarkıcının Paris’teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulunduğunu belirtildi.

İngiliz şarkıcı ve oyuncu Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti.

Fransa Kültür Bakanlığı, 1960’larda Fransa’da sevilen bir figür haline gelen İngiltere doğumlu sanatçının Paris’te yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Fransız medyası, yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle mayıs ayında konserlerini iptal eden şarkıcının Paris’teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulunduğunu aktardı.

Birkin, Fransız şarkıcı ve oyuncu Serge Gainsbourg ile yaşadığı tutkulu aşk ve birlikte söyledikleri şarkılarla hafızalara kazındı.

Michelangelo Antonioni’nin “Cinayeti Gördüm” filmiyle oyunculukta yıldızı parlayan Birkin, stiliyle, duruşuyla ve özgür ruhlu halleriyle herkesi kendine hayran bırakmayı başardı.

Birkin, lüks modanın simgelerinden olan Hermes tasarım el çantasına da adını veren kişiydi.

Birkin’e 2002 yılında lösemi teşhisi kondu. Gençlik yıllarında alkolle olan ilişkisini ve kanserin hayatını nasıl değiştirdiğini birkaç yıl önce verdiği röportajda anlattı.

Sanatçı ayrıca 2021’de felç geçirdi ve o yıl birçok konserini iptal etmek zorunda kaldı. Kürek kemiğini kırdıktan sonra geçen mart ayında konserlerini tekrar iptal etti.

14 Aralık 1946’da İngiltere’nin Londra şehrinde doğan şarkıcı, oyuncu ve model Jane Birkin, 1960’ların sonunda ve 1970’lerde Fransız şarkıcı ve oyuncu eşi Serge Gainsbourg ile söylediği şarkılarla tanındı.

Jane Birkin’in babası bir İngiliz olan David Birkin’di. David Birkin, kraliyete bağlı denizci teğmendi. II. Dünya Savaşı’nda casus olarak görev almıştı. Annesi Judy Campbell ise Noel Coward müzikallerinde rol alıyordu. Birkin’in kardeşi Andrew Birkin de senarist ve yönetmen olarak tanınıyor.

Birkin, 1960’ların sonunda Fransa’ya taşındı ve burada birçok başarılı şarkı kaydetti. Serge Gainsbourg ile yaptığı düetler, özellikle “Je t’aime… moi non plus” adlı şarkıları büyük bir hit oldu. Bu şarkı, cinsellik içeren sözleri nedeniyle tartışmalara yol açtı, ancak popülerlik kazandı ve uluslararası başarı elde etti.

Jane Birkin ayrıca sinema dünyasında da aktif olarak yer aldı. Birçok Fransız filmi ve İngiliz yapımında rol aldı. Sinema dünyasına 1966’da “Blow Up” filmindeki modellerden biri olarak girdi. 1968’de Fransa’da çekilen “Slogan” filminde oynamak için elemelere katıldı. Fransızca bilmemesine rağmen başrolü aldı. Filmin diğer oyuncusu Serge Gainsbourg ile filmin şarkısında düet yaptı.1975’te Gainsbourg’un ilk filmi olan “Je t’aime… moi non plus” filmindeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu dalında Cesar Ödülü’nü kazandı. En ünlü performanslarından biri, Jacques Deray’in yönettiği “La Piscine” (The Swimming Pool) adlı film oldu.

Jane Birkin, sahne performansları, şarkıları ve zarif tarzıyla tanınır. Bir moda ikonu olarak kabul edilen Birkin’in adı, Hermès tarafından üretilen ünlü “Birkin çantası”nın ilham kaynağı oldu.

Serge Gainsbourg ile birlikteliğinden 1971 yılında müzisyen ve oyuncu Charlotte Gainsbourg dünyaya geldi.

Serge Gainsbourg, 1991’de evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here