Kuş gribi virüsünün insanlara geçmesini önleyen gen insanın kendisindeymiş !

0

Kuş gribi virüsünün insanlara geçmesini önleyen gen insanın kendisindeymiş !

Bilim adamları, insanlarda bulunan bir genin, kuşlardan insanlara geçen çoğu kuş gribi virüsünü engellediğini keşfettiler.

Gen tüm insanlarda bulunur ve grip virüslerinin çoğaldığı akciğerlerde ve üst solunum yollarında bulunabilir.  Bu, bilim insanları tarafından zaten biliniyordu, ancak genin antiviral yetenekleri yeni bir keşif.

MRC-Üniversitesi Glasgow Virüs Araştırma Merkezi tarafından yönetilen altı yıllık bir araştırma  çalışması, BTN3A3 geninin çoğu kuş gribi virüsüne karşı güçlü bir engel olduğunu buldu.

İnsanlarda H5N1 kuş gribi vakaları ilk olarak 1997’de Hong Kong’da bulundu. 2003’ten bu yana küresel olarak Dünya Sağlık Örgütü’ne 873 insan H5N1 enfeksiyonu  bildirildi. Bunlardan 458 kişi öldü.

Çalışma, bazı kuş ve domuz gribi virüslerinin, BTN3A3 geninin bloke edici etkilerinden kaçmalarına ve insanları enfekte etmelerine izin veren bir genetik mutasyona sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, insan grip salgınlarının geçmişini izleyerek ve gen direncini önemli virüs türleri ile ilişkilendirerek, 1918 İspanyol gribi ve 2009 domuz gribi salgınları da dahil olmak üzere tüm insan grip salgınlarının BTN3A3’e dirençli suşların bir neticesi olduğu sonucuna vardılar.

Bulgular, gene karşı direncin, grip suşlarının insanlarda pandemik potansiyele sahip olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Bu, BTN3A3’e dirençli virüsler için yabani kuşlar, kümes hayvanları ve domuzlar gibi grip virüslerine duyarlı diğer hayvanların test edilmesine yol açabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here