Pizzanın 2 Bin yıl önce de var olduğu anlaşıldı.

0

Pizzanın 2 Bin yıl önce de var olduğu anlaşıldı.

MS 79 yılında Napoli yakınında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yıkılan Pompeii’de İtalyanların 2 bin yıl önce de pizza tutkunu olduğuna işaret eden bir fresk bulundu.

İtalya’da Vezüv Yanardağı’nın  patlamasıyla lavlar altında kalıp taşlaşan antik Pompeii şehrinin kalıntılarında sürdürülen arkeolojik çalışmalar, 2 bin yıllık pizza resmi ortaya çıkardı.

Pizzanın anavatanı Napoli’ye yakın  Pompeii Arkeoloji Parkın’nın Regio IX bölgesinde yürütülen kazılarda bulunan fresk, ek binası fırın olan bir evin koridor duvarında yer alıyor.

Domates ve  mozzarella olmadan pizza denebilir mi?

Fresk, gümüş bir tepside nar ve muhtemelen hurma dahil çeşitli meyvelerle çevrilmiş halde yuvarlak bir foccacia ekmeği tasvir eder gibi görünüyor. Ancak yuvarlak hamur işi, pizza olmak için iki temel malzemeden (domates ve mozzarella peyniri) yoksun gibi duruyor.

Tepside ananas gibi görünen öğenin sırrı da çözülemedi. Çünkü ananas meyvesiyle karşılaşan ilk Avrupalı, 1493’te  Guadeloupe’de  Kristof Kolomp’tu.

 

Uzmanlar, ekmeğin eski Romalılar tarafından yenen otlu bir peynir olan moretum veya baharatlarla tatlandırıldığı görüşünde. Ekmeğin yanında bir tas şarap, kuru meyveler, hurma, nar ve sarı arbutus çelengi var.

Natürmortun antik Yunan konukseverlik (xenia) ritüelinden esinlendiği ve bu nedenle tepsinin Helenistik döneme kadar uzanan bir geleneğin parçası olarak misafirlere sunulan hediyeleri temsil ettiği düşünülüyor. Bu tür görüntüler, her ikisi de MS 79’da Vezüv Yanardağı patladığında yok olan  Pompeii ve yakınındaki Herculaneum’un evlerinde yaygındı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here