EGE’DEKİ GÖÇMEN FACİASINDA İDDİLAR CİDDİ VE KAN DONDURUCU

0

EGE’DEKİ GÖÇMEN FACİASINDA İDDİALAR CİDDİ VE KAN DONDURUCU

HANGİSİ GADDAR? YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ Mİ? İNSAN KAÇAKÇILARI MI?

Yunanistan Sahil Güvenliği ve Yunan makamları, Ege’de meydana gelen son büyük göçmen faciasıyla ilgili olarak ciddi baskı altında.

Ege’de 14 Haziran Çarşamba günü yüzlerce kaçak göçmenin bulunduğu derme çatma tekne alabora olarak batmıştı. Olay Yunanistan’ın Pylos sahılınden 80 kilometre açıkta uluslararası sularda meydana gelmişti.  80 kişinin cesedi bulunmuş, 500 kişinin de kayıp olduğu açıklanmıştı. Teknede Pakistanlı, Suriyeli ve Mısırlı kaçak göçmenler bulunuyordu. Sayılarının 750 civarında olduğu belirtiliyor.

Tekne batmadan kısa süre önce… Yunan Sahil Güvenliği tarafından paylaşılan fotoğraf

OLAY YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ’NİN GÖZÜ ÖNÜNDE OLDU

Yunan Sahil Güvenliği’nin, gözünün önündeki olaya müdahale etmediğine dair iddialar ağırlık kazanıyor. Zaten Yunan makamları da neden müdahele etmediklerini açıklamaya çalışma çabasındalar. İddialarına göre, teknedeki insan kaçakçıları müdaheleye karşı çıktılar; İtalya’ya gitme konusunda ısrarlı oldular.

Yunanistan Sahil Güvenliği sözcüsü, “müdahele riskliydi” savunması yaptı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ: “NE OLURSA OLSUN MÜDAHELE EDİLMELİYDİ”

Bu açıklamalara karşın, insan hakları örgütleri, “tehlike ortada olduğuna göre ne olursa olsun kurtarmaya çalışmalıydılar” yorumunu yaptılar. Kısa adı AIRE olan Avrupa’da Bireysel Haklar Konusunda Danışmanlık adlı organizasyonun avukatlarından Markella Io Papaduoli, “SOS vermemeleri gerekçe olamaz. Çok zor durumda olduklarına dair raporlar var. İnsan kaçakçıları nereye gitmek isterlerse istesinler o durumda müdahele etmeme söz konusu olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

O arada Yunanistan Sahil Güvenliği’nin faciaya kazara neden olduğuna yolunda iddialar da var.

Kurtulan kaçak göçmenlerden bazıları Yunanistan’ın Kalamata Limanı’nda… Eirini Vourloumis The New York Times

KAÇAKÇILAR TUTUKLU

Olayla ilgili olarak teknedeki 9 kişi insan kaçakçılığından tutuklandı. Yunan makamları kaçakçıların teknedekilere su vermeyi bile reddettiklerini belirttiler. Verilen bilgiye göre, bunun bahanesi teknedeki yüzlerce kişiyi bu yolla kontrol altında tutabilmek. Birleşmiş Milletler de soruşturmanın derinleştirilmesi çağrısı yaptı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here