Çığır açan ilerleme: Döllenmeye ihtiyaç duymadan sentetik insan embriyoları üretildi!

0

Çığır açan ilerleme: Döllenmeye ihtiyaç duymadan sentetik insan embriyoları üretildi!

Buluş, genetik bozukluklarla ilgili araştırmalara yardımcı olabilir, ancak ciddi etik ve yasal sorunları da gündeme getirir.

Bilim adamları, yumurta veya sperm ihtiyacını ortadan kaldıran, kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyoları yarattılar.

Bilim adamları, insan gelişiminin ilk aşamalarındakilere benzeyen bu model embriyoların, genetik bozuklukların etkisi ve tekrarlayan düşüklerin biyolojik nedenleri hakkında çok önemli bir pencere sağlayabileceğini söylüyor.

Bununla birlikte, laboratuvarda yetiştirilen varlıklar Birleşik Krallık’ta ve diğer birçok ülkede mevcut mevzuatın dışında kaldığından, çalışma aynı zamanda ciddi etik ve yasal sorunları da gündeme getiriyor.

Kök hücrelerinden oluşturulan sentetik yapı, genelde hamileliğin üçüncü ve dördüncü haftasında ortaya çıkan bazı hücreleri ve yapıları içeriyor.

İnsan gelişiminin ilk aşamalarına benzeyen bu embriyo modelleri, genetik bozuklukların ve tekrarlayan düşüklerin biyolojik nedenlerine dair önemli ipuçları verebilir.

Öte yandan, laboratuvarda yetiştirilen canlılar birçok ülkede mevzuatın dışında kalıyor.

Bu yüzden çalışma aynı zamanda ciddi etik ve yasal sorunları gündeme getiriyor.

Ancak bu model, doğal bir embriyoda plasenta ve yolk kesesini meydana getiren dokulardan yoksun olacak şekilde özel tasarlandı. Yani teorik olarak bir fetüse dönüşme ihtimali yok.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here