KİM BU BEYLER?

0

Britanya krallık muhafızlarının geleneksel kıyafetlerindeki pofuduk ve uzun şapkaların gözleri kapatacak şekildeki giyinmelerinden ötürü bilenler dışında tanınmaları zor. Tabii göğüslerindeki madalya kalabalığı ipucu niteliğinde. Hatırı sayılır kişiler oldukları belli oluyor.

Resimdeki iki atlı Britanya Kralı III. Charles ve Galler Prensi William. Kral’la veliaht, III. Charles’ın resmi doğum günü töreninde at biniyorlar.

 Britanya Kralı III. Charles.

260 YILLIK “KUSURSUZ BİR TANTANA”

Başkent Londra’daki resmi geçit törenine 1.400’den fazla asker 400 müzisyen katıldı. Törende 200 de at yer aldı. Buckhingham Sarayı, etkinliği “büyük askeri kusursuzluk ve binicilik tantanası olarak” tanımladı.

Resmi yaş günü töreni 260 yıllık bir gelenek.

 “Trooping The Colours” tören alayı saraya ilerliyor. En başta Kral var.

“Renklerin Buluşması ” diye adlandırılabilecek etkinlik, monarka destek gösterisi olarak tanımlanıyor. Bugünün tanımına göreyse Britanya’nın yumuşak gücünün şovu…

Kral Charles törende birlikleri denetledi ve Buckhingham Sarayı’na doğru atı üstünde muhafızlarına liderlik etti; sonra da sarayda hanedanın diğer üyeleriyle bir araya geldi. Meşhur balkonda Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin saygı uçuşunu izlediler.

 Soldan sağa Prens William, Prens Edward ve Prenses Anne. At binmede ailenin en iyisi Prenses Anne. Olimpiyatlara katılmışlığı var.

İKİ YAŞ GÜNÜ VAR

Kral Charles’ın gerçek yaş günü 14 Kasım 1948. Peki neden bir de resmi yaş günü var? Çünkü o bir kral. Aslında sebeb bu tür gösterilerin fiyaskoya dönüşmemesi için haziran ayının hava koşulları açısından daha elverişli olması.

Gelenek 1748 yılına, King II. George’a kadar uzanıyor. İlginç bir tesadüf Charles’ın geleneği başlatan atası da Kasım ayı doğumlu.

HARRY VE MEGAN?

Hanedan içindeki saraydan soğuk duran iki isim yine merak konusu oldu. Oğlu Harry ve eşi Meghan törende miydi? Hayır. Davet edilmişler miydi? Evet… İkili Charles’ın taht giyme törenine de davetliydiler. Prens Harry katılmıştı ama törenlerdeki protokolde bir kenara yerleştirilmesi ve yalnız kalması dikkat çekmişti. Meghan ise oğlunun yaş gününü gerekçe göstererek taç giyme törenine katılmamıştı.

 Hanedanın katıldığı etkinliklerde mızmızlanması ve sıkıntısını belli etmesiyle sempati toplayan Prens William ve Prenses Kate’in oğullarından Prens Louis bu kez işi ciddiye almış göründü.

VERGİ VERENLERİN MERAKI

Bu tür etkinliklerde Birleşik Krallık’ta maliyet mutlaka gündeme geliyor. Zira ülkede hanedanın vergi ödeyenler için parasal külfeti bitmez tükenmez bir gündem maddesi. Son törenin maliyeti henüz açıklanmadı. Ancak yasaya göre Savunma Bakanlığı açıklamak durumunda. Bu konudaki son açıklama 2021 yılında yapılan “Birliklerin Renkli Toplanması” etkinliğinden sonra gerçekleştirildi. Tutar o zamanın maliyetiyle 59.662 sterlin. Türk parasıyla bugünkü kurdan 1 milyon 763 bin TL. O kadar tantanaya göre düşük görülebilir. Ancak bu hesaba alınan güvenlik önlemlerinin maliyeti dahil değil.

Haber: Oğuz HAKSEVER

Fotoğraflar: Reuters ve AP

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here