Swing’i 60’lara sokan ‘mini eteğin annesine’ veda: Dame Mary Quant vefat etti

0

Swing’i 60’lara sokan ‘mini eteğin annesine’ veda: Dame Mary Quant vefat etti

Moda dünyasına blok renkli taytlar, PVC çizmeler, ve bob saç kesimini kazandıran İngiliz modacı Dame Mary Quant 93 yaşında öldü.

Güneydoğu Londralı tasarımcı “kadınların özgürleşmesini bekleyecek zamanı olmadığını” ilan etti ve böylece 1950’ler ve 1960’ların genç kadınlarını bir sonraki nesil için anneleri gibi giyinmeye zorlanmaktan kurtarmak için bir moda devrimi başlattı.

Dame Mary, eteklerini cüretkar yüksekliklere çıkardı, çuval elbiselerine öncülük etti ve kadın pantolonları ve taytlarını gardırobun temel öğeleri haline getirdi ve aynı zamanda arkadaşı kuaför Vidal Sassoon’un öncülüğünü yaptığı bob saç kesimini popüler hale getirdi.

2014 yılında mini eteğe en sevdiği araba markasının adını veren Dame Mary, mini eteğin “özgürlük ve kurtuluş hissini” hatırladı.

“Mini icat eden King’s Road’daki kızlardı. Koşup dans etmenizi sağlayacak kıyafetler yapıyordum ve onları müşterinin istediği uzunlukta yapardık. Onları çok kısa giydim ve müşteriler “daha kısa, daha kısa” derdi.’

Quant’ın bohem King’s Road’un kalbindeki küçük mağazası Bazaar, Londra’nın ‘Swinging Chelsea’sinin’ kalbi haline geldi ve uluslararası bir moda imparatorluğuna dönüşecek şeyin temeli oldu.

Kalbinde kısa etek olan ‘Chelsea görünümü’, Quant’ın Britanya’nın ilk süper modeli Twiggy ile olan ortaklığı sayesinde ana akım haline geldi.

Kıyafetleri ayrıca Jean Shrimpton, Pattie Boyd ve Cilla Black tarafından popüler hale getirildi.

Ailesinden yapılan açıklamada, ‘bu sabah İngiltere’nin Surrey kentindeki evinde huzur içinde öldüğünü’ söyledi.

Mary Quant ve kocası Alexander Plunket Greene

Devam etti: “93 yaşındaki Dame Mary, 20. Yüzyılın uluslararası alanda en çok tanınan Moda Tasarımcılarından biriydi ve Swinging Sixties’in seçkin bir mucidiydi.”

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here