Meteoroloji ve AFAD ‘dan İstanbul dahil birçok il için ‘hamleli fırtına’ uyarısı… Neler bekleniyor ve hamleli fırtına nedir?

0

Meteoroloji ve AFAD ‘dan İstanbul dahil birçok il için ‘hamleli fırtına’ uyarısı… Neler bekleniyor ve hamleli fırtına nedir?

MGM’nin açıklamasına göre yarın sabah saatlerinde başlayacak olan fırtına pazar sabahına dek devam edecek. AFAD da hamleli fırtına konusunda dikkatli olunması gereken hususları sıraladı.

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nce yapılan açıklamada yarın saat 09.00’dan, pazar günü saat 06.00’ya kadar Marmara Bölgesi’nde rüzgarın güney ve güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli; İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Yalova çevrelerinde kuvvetli, yer yer hamleli fırtına (50-70 km/saat, yüksek kesimlerde 70-80 km/saat) şeklinde eseceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Yetkililer, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bölge genelinde fırtına ve uyarısı yaparak vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Doğu Anadolu’da ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde rüzgarın kuvvetli ve fırtına, yüksek kesimlerde hamleli kuvvetli fırtına, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde zaman zaman tam fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Vatandaşlarımızın ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.”

Hamleli fırtına ne demek?

Hamleli fırtına , rüzgar hızındaki ani artış anlamını ifade eder. Bu ani artışın ‘hamle’ sayılabilmesi için ise meydana gelen artışın 10 Knots’dan fazla olması, artışla birlikte rüzgar hızının 16 Knots’ı geçmesi ve artış süresinin de 20 saniyeden az olması gerekmektedir.

Hamleli fırtına, rasat zamanında elde edilen ortalama rüzgar hızından daha fazla (en az 10 Knots) hızda esen, ani artış gösteren kısa süreli rüzgara denir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here