Beethoven’ım sağlık sorunları nelerdi ? DNA incelemesi bunu cevaplamadı, ancak bir sürpriz: Besteci evlilik dışı bir ilişkiden doğmuştu!

0

Beethoven’ım sağlık sorunları nelerdi ? DNA incelemesi bunu cevaplamadı, ancak bir sürpriz: Besteci evlilik dışı bir ilişkiden doğmuştu!

Ludwig van Beethoven’ın ölümünden yaklaşık 200 yıl sonra araştırmacılar, onun saç tellerinden DNA çekerek onu rahatsız eden sağlık sorunları ve işitme kaybı hakkında ipuçları aradılar.

Alman bestecinin sağırlığı veya ciddi mide rahatsızlıkları vakasını çözemediler. Ancak karaciğer hastalığı için genetik bir risk ve hayatının son aylarında karaciğere zarar veren bir hepatit B enfeksiyonu buldular.

Current Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu faktörler, kronik alkol tüketimiyle birlikte, muhtemelen onu öldürdüğüne inanılan karaciğer yetmezliğiydi.

Almanya’daki Bonn Üniversite Hastanesi’nde genetikçi olan Axel Schmidt, “Özellikle Beethoven’da, hastalıkların bazen onun yaratıcı çalışmalarını çok sınırladığı bir durumdur” dedi. “Ve doktorlar için, bunun arkasında gerçekte ne olduğu her zaman bir muamma olmuştur.”

Ölümünden bu yana, bilim adamları uzun süredir Beethoven’ın tıbbi geçmişini bir araya getirmeye çalıştılar ve birçok hastalığına çeşitli olası açıklamalar önerdiler.

Çalışma nasıl yapıldı?

Araştırmacılar, Beethoven’ın hatıra olarak saklanan ve kesilen saç buklelerinden genetik ipuçları elde ettiler.

Araştırmaya göre, aynı Avrupalı ​​erkeğe ait “neredeyse kesinlikle gerçek” olan beş kilide odaklandılar.

Cambridge Üniversitesi’nden biyolojik antropolog Tristan James Alexander Begg, Beethoven’ın saçını teker teker temizledikten sonra, bilim adamlarının parçaları bir çözelti halinde erittiklerini ve DNA parçalarını çıkardıklarını söyledi.

Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde bir paleogenetikçi olan yazar Johannes Krause, saçtaki DNA’nın küçük parçalara bölündüğü için genleri çıkarmanın zor olduğunu söyledi.

Krause, sonunda, Beethoven’ın saçının neredeyse üç metresini (10 fit) kullandıktan sonra, genetik hastalık belirtileri için “sınav yapabilecekleri” bir genomu bir araya getirebildiklerini söyledi.

Araştırmacıların buldukları bir sürpriz!

Araştırmacılar, Beethoven’ın mide-bağırsak sorunlarına neyin sebep olduğuna dair net bir genetik işaret bulamasalar da, çölyak hastalığı ve laktoz intoleransının olası nedenler olmadığını buldular. Begg, gelecekte genlerin sağlığı nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey öğrendikçe genomun daha fazla ipucu sunabileceğini söyledi.

Araştırma aynı zamanda şaşırtıcı bir keşfe de yol açtı: Bilim adamları, geniş Beethoven ailesinin yaşayan üyelerinden alınan DNA’yı test ettiklerinde, baba tarafından aktarılan Y kromozomlarında bir tutarsızlık buldular. Beş adamdan alınan Y kromozomları birbiriyle eşleşti ama bestecininkiyle eşleşmedi.

Begg, bunun, Beethoven’ın doğmasından önceki nesillerde bir yerlerde “fazladan bir babalık olayı” olduğunu gösterdiğini söyledi. Başka bir deyişle, bestecinin soy ağacında evlilik dışı bir ilişkiden doğan bir çocuk.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here