GLUTATYON NEDİR?

0

GLUTATYON NEDİR?

Glutatyon, hücrelere zarar verebilen reaktif oksijen moleküllerini ve serbest radikalleri hedef alıp onları yok ederek vücudu koruyan çok güçlü bir antioksidandır.

Glutatyon, vücudumuzun ürettiği önemli antioksidanlardan biridir. Üç aminoasitten oluşur: Glutamin, Glisin ve Sistein.

Sağlıklı kalmak, performansınızı artırmak, hastalıkları önlemek ve yaşlanmanın etkilerinden korunmak, bağışıklık işlevi ve kronik enflamasyonun kontrol altına alınması glutatyon düzeylerinin yüksek tutulmasıyla ilişkilidir.

Glutatyon, hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.

Glutatyon, reaktif oksijen moleküllerini ve serbest radikalleri yok ederek vücudu koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Doğal olarak tüm vücutta üretilen, yoğun bir şekilde karaciğerde ve beyin hücrelerinde etki gösteren bir molekül olan glutatyonun üretimi, kötü besleme, alkol, ilaçlar ve toksik maddelerden dolayı azalmaktadır. Bu yüzden dışarıdan alınması gerekmektedir. Laboratuvarda özel yöntemlerle hazırlanan bir biyoteknoloji ürünü olan Glutatyon, terapiler sayesinde 30 yıldır takviye olarak uygulanmaktadır.

Glutatyon Ne İşe Yarar?

Güçlü bir antioksidan olan glutatyon yaşlanma karşıtı etkisinin yanı sıra, beyni ve vücut dokuları serbest radikallerin zararlarından korur. Tüm vücutta yüksek detoksifikasyon etkisi vardır. Kanserojen ve toksik maddeleri etkisiz hale getirerek vücuttan atar. DNA ve protein yapımında önemli rol oynar. Glutatyonun herhangi bir yan etkisi yoktur, aksine vücuda tam destek sağlar.

Glutatyonun genel faydaları şu şekilde sıralanabilir:

-Oksidatif stresi azaltır.
-Sedef hastalığının etkilerini azaltır.
-Yağlı karaciğer hastalığında hücre hasarını azaltır.
-Yaşlı bireylerde insülin direncini arttırır.
-Periferik arter hastalığı olan insanlarda mobiliteyi arttırır.
-Parkinson hastalığının semptomlarını azaltır.
-Otoimmün hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.
-Kontrolsüz diyabetin etkisini azaltır.
-Solunum hastalığı semptomlarını azaltır.

Böylece zamanla iyilişeme tamamlandığında ağrılar da ortadan kalkmış olur. Ozon tedavisine ek olarak uyguladığımız Akıllı Plazma yöntemi ise hızlı bir şekilde antiinflamatuar etki göstererek ağrıların azalmasını sağlar. Bu sayede bir yandan iyileşme sağlanırken bir yandan da ağrıların hızlı bir şekilde azalması sağlanır ve hastalar normal hayatına geri dönmüş olurlar.

Diz ağrılarında unutulmaması gereken bir konu da sadece diz ekleminin içi değil diz ekleminin etrafını saran tendonların(ligamentlerin) de muayene edilmesidir. Bu kısım çoğunlukla atlanmakta ve tedaviler genellikle sadece diz ekleminin içi ile sınırlı kalmaktadır. Oysa dizde meydana gelen birçok rahatsızlığın temelinde diz eklemini saran tendonların zayıflaması ya da hasarı sonucunda eklemin stabilitesinin kaybolması ve kemiklerin buna bağlı olarak birbirine sürtünmesi ve eklem içi sıvı kaybının meydana gelmesi yatmaktadır. Bu nedenle diz eklemi etrafında tendonların hasarlı olduğu durumlarda sadece eklem içini tedavi etmek yetersiz olacak ve kalıcı bir tedavi sağlanmayacaktır.

Eklem içi enjeksiyon sonrasında diz eklem aralığının genişlediği ve normal durumuna geldiği görülmektedir. Kliniğimizde diz ağrısı ile gelen hastaların öncelikle ayrıntılı bir muayenesi yapılmakta, gerekirse MR – Röntgen gibi tetkikleri incelenmekte ve ağrının nedeni/nedenleri tam olarak tespit edilip tedaviye ona göre başlanmaktadır. Böylece daha kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.

Glutatyon Terapisi Nasıl Uygulanır?

Glutatyon bir hemşire yardımıyla, ağrısız bir şekilde enjeksiyon ile damardan uygulamadır. Uygulama 10-15 dk. sürer. Glutatyon tozu uygulanmadan önce ampuwa yada saf su ile çözündürülür. Mutlaka damardan alınması gerekir. Çünkü ağızdan alındığında midede etkisi yok olur.
Glutatyon seansları ve sıklığı Nasıldır?

Seanslar ilk uygulamada 6 seans olarak, haftada 1 yada 2 defa olmak üzere ( kişinin isteğine bağlı olarak) yada 6 hafta sürecek şekilde uygulanır. Misafirler 6 seansı istedikleri zaman tekrarlayabilirler yada ayda 1 defa olmak üzere birer uygulama şeklinde devam edebilirler.2.veya 6. uygulamadan sonra etkileri daha belirgin olmaya başlar. Ömür boyu kullanılabilir. Tedavi bırakılsa bile vücuttaki etki 2 ila 4 aya kadar devam eder.

Glutatyon’un Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
-Asetaminofen Toksisitede (Parasetamol, Parol)

-ALS
-Alzheimer
-ASD ( Otizm)
-Kanser
-KOAH ( Akciğer hastalığı)
-Kronik Yorgunluk
-Kistik Fibrozis
-Diyabet
-HİV
-Ağır Metal Toksisitesi
-MS (Multiple Skleroza)
-Lyme Hastalığı
-Parkinson Hastalığı
-İnme
-Huntington hastalığı
-Cildini beyazlatmak isteyen kişilerde de daha yüksek dozlarla ve daha sık uygulanmaktadır.

Glutatyon Terapisini Kimler Kullanamaz?

-Kanser tedavisi sırasında kemoterapi ilaçları kullanan kişiler (Çünkü karaciğeri daha toksik bir hale getirir)
-Hamile kadınlar
-Emziren anneler
-Küçük yaştaki çocuklar (doktor önermediği sürece)

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle.

Opr. Dr. Asil YILMAZ/Genel Cerrahi Uzmanı

TIPATIP SAĞLIK

Asil YILMAZ/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 14 Ocak 2023

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here