ILO; Esnek çalışma saatleri iş-yaşam dengesine; işletmelere ve üretkenliğe fayda sağlayabilir

0

ILO; Esnek çalışma saatleri iş-yaşam dengesine; işletmelere ve üretkenliğe fayda sağlayabilir

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma hayatı-yaşam dengeleriyle ilgili yayımladığı ilk raporda esnek çalışma saatlerinin iş dünyası için iyi olduğu sonucuna vardı.

Raporda, uzun vadeli değişikliklerin de altı çizildi: “Dünyanın neredeyse her yerinde büyük ölçekli uzaktan çalışmanın uygulanması, bunu yapmanın mümkün olduğu, … istihdamın doğasını, büyük olasılıkla öngörülebilir gelecekte değiştirdi” diyor.

Rapora göre; COVID-19 krizi önlemlerinin, işçilere nasıl, nerede ve ne zaman çalışacakları konusunda daha fazla esneklik sağlamasıyla, üretkenliği artırdığına dair güçlü yeni kanıtlar sağladı.

Rapor, ‘pandemi yayılırken, hükümetlerin ve işletmelerin organizasyonları işler halde ve çalışanları istihdam altında tutmak amacıyla kullandıkları krize müdahale önlemlerini’ inceledi. Ve ‘çalışma saatleri azaltılan çalışanların oranlarının artmasının, istihdam kayıplarını önlemeye yardımcı olduğu’ çıkarımında bulundu. ‘Dünya çapında devreye sokulan işyerinin dışında internet aracılığıyla çalışmanın geniş ölçekli uygulanmasının uzaktan çalışmanın yanısıra istihdamın doğasını da büyük olasılıkla kısa vadede değiştirdiği’ sonucuna vardı.

Raporda,son olarak, “İş-yaşam dengesi politikalarının işletmelere önemli faydalar sağladığına dair önemli miktarda kanıt var ve bu tür politikaların hem işverenler hem de çalışanlar için bir ‘kazan-kazan’ olduğu iddiasını destekliyor” deniliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here