Kadınlar, erkeklerin evli mi bekar mı olduğunu kokularından anlıyor; bekarlar evlilerden daha kötü kokuyor

0

Kadınlar, erkeklerin evli mi bekar mı olduğunu kokularından anlıyor; bekarlar evlilerden daha kötü kokuyor

Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan araştırma, evli erkeklerin vücut kokularının bekar erkeklerden farklı olduğunu öne sürüyor.

Araştırma, 82 heteroseksüel kadından altı erkek katılımcının vücut kokularını değerlendirmelerini istedi.
Kadınlar, bekar erkeklerin, evli olanlardan daha güçlü vücut kokusuna sahip olduğunu buldu .

Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden araştırmacılar, 82 heteroseksüel kadından 91 erkeğin (46 bekar ve 45 eşli erkek) vücut kokularını değerlendirmelerini istedi.

Bunu, erkeklere temiz, beyaz bir tişört sağlayarak ve onlardan “tişörün koltuk altı önemli miktarda ter emilene” kadar 24 saatten fazla giymemelerini isteyerek yaptılar.

Tişörtler toplandıktan sonra, kadınlardan altı farklı giysiyi koklamaları istendi ve ayrıca söz konusu erkeklerin bir fotoğrafı verildi.

Kadın katılımcıların değerlendirmeleri üzerinden elde edilen verilere göre bekar erkeklerin, evli erkeklere nazaran daha ağır bir vücut kokusuna sahip olduğu ortaya çıktı. Araştırma makalesinde, “Ayrıca evli kadınların bekar erkeklerin yüzlerini, evli erkeklere nazaran daha erkeksi olarak değerlendirdiğini tespit ettik” ifadelerine yer verildi.

Araştırmada şu görüşe yer verildi :
“Evrimsel bir bakış açısından bakıldığında, kadınların eş olmayı çağrıştıran kemo-sinyalleri saptaması ve nihayetinde kendilerine sunulacak nispeten daha az kaynaklar nedeniyle evli erkeklere kur yapmaktan kaçınması kadınlar için daha avantajlıdır denilebilir.”

Söz konusu araştırmada katılımcılardaki testestoron seviyelerinin dikkate alınmasa da, daha önce yapılan bazı araştırmalarda bekar erkeklerin, ilişkisi olan erkeklere nazaran daha fazla testesteron hormonuna sahip olduğunu gösteriyor.

Bu yöndeki araştırmalardan birine imza atan Mehmet Mahmut, Newsweek’e şöyle konuşuyor:

“Daha güçlü bir vücut kokusu, daha fazla öne çıkmanıza yardımcı olabilir, hakimiyet sinyali verebilir.”

Bilim insanları bu farklılığın neden kaynaklandığı konusunda farklı görüşlere sahip olsa da testesteronun ‘eş arama’ davranışlarıyla ilişkilendirildiği konusunda hemfikir.

Araştırmacılar, ayrıca, daha uygun bir eş bulma konusunda kokunun kadınlara yardımcı olabildiğini belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here