📽️”Birinin suçu saçlarını rüzgarda savurmaktı, diğerinin suçu cesur ve açık sözlü olmaktı” İran’da hedefte rapçiler var

0

📽️“Birinin suçu saçlarını rüzgarda savurmaktı, diğerinin suçu cesur ve açık sözlü olmaktı” İran’da hedefte rapçiler var

İran’da rejim karşıtı gösteriler üçüncü ayını geride bırakırken ilk infaz geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. İdam cezasıyla yüz yüze kalan isimler arasında iki ünlü rap sanatçısı da bulunuyor.

Ülkenin neredeyse tüm şehirlerinde yaşanan gösterilere, idam cezalarıyla yanıt veren molla rejiminin ilk infazı gerçekleştirmesi gösterilerle bağlantılı olarak tutuklanan diğer kişilerle ilgili endişeleri de artırdı.

İnsan hakları örgütleri ve uluslararası kurumların odağında ise rejim tarafından tutuklanan iki rap sanatçısı Saman Yasin ve Toomaj Salehi bulunuyor.

Ekim ayının ilk günlerinde Tahran’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınan 27 yaşındaki Kürt rapçi Saman Yasin, “Allah’a savaş açmak” suçlamasıyla yargılandı ve kısa süre içerisinde idam cezasına çarptırıldı. İnsan hakları örgütleri, üç gün boyunca üstü açık soğuk bir yerde tutulduğu, aralıksız şiddete maruz kaldığı ve yüksek bir yerden atıldıktan sonra ifade vermeye zorlandığını öne sürüyor.

Oğluna idam cezası verilmesinin ardından sosyal medyadan bir açıklama yapan Yasin’in annesi, “Ben Saman Seyidi’nin annesiyim. Sizler onu Saman Yasin olarak tanıyorsunuz. Oğluma idam cezası verildi. Avukat hakkı tanınmadı. Sizlere, insan hakları örgütlerine, herkese çağrımdır: Oğluma kavuşmama yardım edin. Dünyanın neresinde bir çöp tenekesi için öldürülen bir insan gördünüz? Benim oğlum sanatçı o bir isyankar değil. Yüreği yanan bir anneyim. Oğluma yardım edin. Oğlum idam edilmesin.” ifadelerini kullandı.

32 yaşındaki Toomaj Salehi’nin rejim karşıtlığı ise gösterilerden de öncesine dayanıyor. İran’da rap müziğin bilinen muhalif seslerinden biri olan Salehi, Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda, “İranlılar kendi gücünü, parasını ve silahını korumak için tüm ulusu öldürmeye hazır bir mafyayla mücadele ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Salehi röportajdan bir gün sonra İsfahan’da gözaltına alındı.

Salehi’nin gözaltı gerekçelerinden birinin de gösterilere destek amacıyla yazdığı şarkı olduğu belirtiliyor. İranlı rapçi rejimi hedef alan şarkısında, “Birinin suçu saçlarını rüzgarda savurmaktı, diğerinin suçu cesur ve açık sözlü olmaktı” sözlerini kullanmıştı.

Şimdi bu sözler onun hayatına mal olabilir. Zira,’düşman devletlerle işbirliği yapmak, hükümete karşı propaganda yürütmek ve yasadışı gruplar kurmak’ gibi suçlamalarla karşı karşıya kalan Salehi’ye idam cezası verilmesi isteniyor.

Yakın çevresi, avukatları ve insan hakları örgütleri, Salehi’nin tutuklu bulunduğu dönemde ağır işkenceler gördüğünü öne sürüyor.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here