İBB deprem raporu: İstanbul’da olası 7,5 büyüklüğünde depremde hasar alacak bina sayısı 500 bin

0
İBB deprem raporu: İstanbul’da olası 7,5 büyüklüğünde depremde hasar alacak bina sayısı 500 bin

Düzce’de saat 04.08’de, 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan deprem, beklenen İstanbul depremiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan “İstanbul’un Ana Gündemi: Deprem” raporuna göre, İstanbul büyük risklerle karşı karşıya. Bilim insanları, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İstanbul’un güneyinden geçen kısmında enerji birikmesi olduğunu ve bunun da büyüklüğünün 7’nin üzerinde bir depreme neden olabileceği uyarılarını yapmaya devam ediyor.

Rapora göre;

-İstanbul’da deprem riski Avrupa Yakası’nda Haliç ile Küçükçekmece Gölü arasındaki bölgeyi, sahil hattında Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçelerini kapsayan bir alanı tehdit ediyor.

-Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelmesi beklenen depremin 7,5 büyüklüğünde bir depremde şu anda hafif, orta ve yüksek hasar görecek bina rakamının 500 bine ulaşacağı görülüyor.

-İstanbul’da 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın orta hasar alacağı tahmin ediliyor.

-2019 yılında yapılan çalışmalarda, yaklaşık 195 bin binanın depremde hasar alması beklenirken, yapılan yeni çalışmalar oluşacak hasarların öngörülenden daha fazla olacağı yönünde.

-Öngörülen depremin sadece yapı stokuna değil, altyapı sistemlerine de ciddi zararlar vereceğini ortaya koyan rapora göre, deprem sonrası meydana gelecek tsunami sonrası Marmara Denizi kıyısında bulunan tüm ilçeler ek risklere maruz kalacak.

-İstanbul’daki orta ve riskli üzeri binaların dönüştürülmesi maliyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2022 bütçe gelirlerinin 10 katından fazla. Bu durum deprem riskinin azaltılmasında kentsel dönüşüm sorumluluğunun belediyelerin kaldırabileceğinden çok daha ağır bir yük olduğu da raporda yer alıyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here