Bitlis’te köpek ısırması sonucu kuduz olan çocuğun doktoru: “Büyük beklenti içinde değiliz ağır koma döneminde”

0

Bitlis’te köpek ısırması sonucu kuduz olan çocuğun doktoru: “Büyük beklenti içinde değiliz ağır koma döneminde”

Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan P.E. ve M.E. yaralanmış, M.E.’ye kuduz teşhisi konulmuştu. Tedavi sonrası taburcu olan 10 yaşındaki P.E., ailesine kavuştu. Öte yandan yoğun bakımda tutulan M.E.’nin sağlık durumu hakkında doktoru yeni açıklamalarda bulundu.

Bitlis’te köpek ısırması sonucu kuduz olan çocuğun son durumunu Prof. Dr. Cengiz paylaştı. Çocuğun kendilerine geldiğinde semptomların belirgin olduğunu söyleyen Cengiz, çocuğu uyuttuklarını söyledi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz çocuğun kendilerine gönderildiğinde ısırılma olayı 5 haftayı geride bırakmıştı.

Cengiz, “Isırma olayı, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde 12 Eylül’den sonra gerçekleşiyor. Bize geldiğinde hasta 5 haftayı geride bırakmıştı. Bitlis’teyken kolunda uyuşma olunca doktora götürmüşler. Orada aşı yapılmış ama su korkusu başlama aşamasına gelinmiş. Hastalık oturmuş” dedi ve şunları söyledi:

21 Ekim’de hastamız bize geldiğinde; annesiyle birlikte tedaviye almıştık. Kasılmalar başladıktan sonra yoğun bakıma alarak tedaviye orada devam etmeye başladık. Yoğun bakımda iki haftalık tedavi sürecini geride bıraktık. Şu anki dönemi ağır koma dönemi olarak ifade edebiliriz. Bizim için önemli olan bu virüsün sinir sistemine yerleşmemesi. Bu süreci geçtikten sonra maalesef dünyada bunun tedavisi olmuyor. Biz, ümit veremeyiz ama ümitsiz de konuşamayız.

Büyük beklenti içinde değiliz. Beyin etkilenmiş durumda. Hasta geldiğinde kuduz virüsü beyin ve omuriliğe yayılmıştı. Bilinç değişikliği, mantıksız konuşma, çevreye zarar verebilecek hareketler, aşırı korku, endişeli görünüm nedeniyle o gün uyutmak zorunda kaldık. Kendisine de zarar verebilirdi.

Şu anda kan basıncının düşmesi ve yükselmesini kontrol ettiklerini belirten Prof. Dr. Cengiz, çocuğun nefes alımını sağladıklarını ve ağrılarının da olmaması için ilaç verdiklerini kaydetti. Önlerinde zorlu bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz, “Gereken ne ise yapılıyor. Hastalığın kötü seyri var. Daha önce de vakalarımız oldu. Bu bulgular geliştikten sonra yaşam süresi tıbben 1-2 hafta olarak öngörülür. Yaşam desteğiyle ağrılarını azaltarak iyi sonuç vermesini temenni ediyoruz” dedi.

İlgili Haber :

Bitlis’te kuduz vakası! Kuduz teşhisi konulan Mustafa E. için umutlar tükeniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here