45 GÜN DAYANABİLDİ; LİZ TRUSS İSTİFA ETTİ

0

45 GÜN DAYANABİLDİ; LİZ TRUSS İSTİFA ETTİ

İngiltere’de altı hafta önce göreve başlayan Başbakan Liz Truss’ın ekonomi planının yarattığı siyasi kriz derinleşerek devam ediyor.

Sky News son dakika olarak servis ettiği habere göre Truss, görevinden istifa etme kararı aldı. Halefi seçilene kadar görevde kalacağını belirten Truss yaptığı açıklamada, istifasını Kral Charles’a sunduğunu söyledi.

45 gün görevde kalan Truss, İngiltere tarihinin en kısa süre görev yapan başbakanı oldu. İngiltere’de Muhafazakar Parti liderliği için yapılacak yarışın gelecek hafta başlaması bekleniyor.

Truss’ın görevdeki ilk günlerinde açıkladığı ekonomik plan toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasını içeriyordu ancak piyasalar bu plana sert şekilde tepki verince ağır şekilde kayıplar yaşayan sterlin, ABD doları karşısında tarihin en düşük seviyesine geriledi.

Kamuoyu baskısına dayanamayan Truss bir süre sonra özür dileyerek hata yaptığını dile getirdi ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden aldı.

Kwarteng’in yerine gelen Jeremy Hunt, Truss’ın ekonomi planını tamamen rafe kaldırınca İngiliz liderin parti ve kabine içerisindeki otoritesi sorgulanmaya başlandı.

Bardağı taşıran damlalardan biri ise dün İçişleri Bakanı Suella Braverman istifası oldu. Birçok Muhafazakar Partili vekilin Truss’a tepki göstermesi de 45 günlük dönemin sonunu getirdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here